Ga naar de inhoud

Wat zijn de 5 huidtypen en hoe creëer ik de beste huidverzorging?

  • door

In dit artikel ga ik in op de verschillende huidtypen en hoe deze in de basis te verzorgen. Want door je bewust te zijn van welk huidtype je hebt en wat de specifieke behoeften ervan zijn, kun je de juiste huidverzorgingsproducten kiezen die jou helpen bij een stralende en verzorgde huid.

Doordat ik Rosacea heb en mijn huid dus erg gevoelig is, is het voor mij extra belangrijk om te weten welke producten en ingrediënten geschikt zijn voor mijn huidtype. Na heel wat jaren van testen van verschillende producten, weet ik inmiddels wat mijn huid kan verdragen en misschien wel belangrijker, van welke producten ik ver uit de buurt moet blijven.

huidcreme
?c=2012&m=2312687&a=465514&r=&t=html

De vijf huidtypen

Weten welk huidtype je hebt is essentieel voor een goede huidverzorging. Om te bepalen welk huidtype je hebt, zijn er een aantal verschillende kenmerken van je huid en reacties die je huid kan geven.

1. Droge huid

Een droge huid voelt trekkerig, is schilferig en veroorzaakt jeuk. Dit type huid produceert weinig oliën en heeft daarom behoefte aan hydratatie en vocht inbrengende ingrediënten om de huid te voeden en te verzachten.

2. Vette huid

De vette huid glimt en ziet er vettig uit, vooral op de T-zone (voorhoofd, neus en kin). Deze huid heeft vaak last van mee-eters en puistjes doordat het overmatig talg produceert. Voor deze huid is een bijvoorbeeld een gezichtsreiniger die overtollige olie verwijdert zonder de huid uit te drogen van belang.

3. Normale huid

De normale huid voelt goed, is niet te droog en niet te vet en geeft weinig problemen zoals acne of droogheid. Deze huid is goed in balans en kan verschillende soorten producten verdragen.

4. Gecombineerde huid

De gecombineerde huid bevat zowel vette als droge zones door de combinatie van een droge en vette huid. Vaak is de huid op de T-zone vetter en op de wangen juist droger. Ook bij deze huid is bijvoorbeeld een gezichtsreiniger van belang die de overtollige olie verwijdert zonder de droge delen verder uit te drogen.

5. Gevoelige huid

De gevoelige huid is vatbaar voor irritaties, roodheid, jeuk en reacties op bepaalde ingrediënten. De huid reageert snel op producten en omgevingsfactoren. Deze huid heeft vooral behoefte aan producten die niet irriteren of uitdrogen.

woman lying on blue towel with white cream on face

Andere factoren die je huidtype kunnen bepalen

Naast de vijf huidtypen zijn er nog een aantal andere factoren die invloed kunnen hebben op je huidtype.

– Genetica

Je huidtype kan deels bepaald worden door je genen. De kans is groot dat je een vette of droge huid hebt, als één van je ouders dit ook heeft.

– Omgevingsfactoren

De buitenlucht kan verfrissend zijn, maar heeft wel effect op je huid. Blootstelling aan de zon, luchtvervuiling en klimaat en vochtigheid zijn verschillende factoren die invloed hebben op je huid. De zon kan bijvoorbeeld de talgproductie verhogen en de huid vettig maken. Koudere temperaturen kunnen juist weer zorgen voor een drogere huid.

– Levensstijl en voeding

Hoe je leeft en wat je eet heeft invloed op huidtype. Een gezond dieet met voldoende voedingsstoffen is essentieel voor een gezonde huid. Voldoende water drinken is daar een belangrijk onderdeel van. Weinig slaap en roken hebben dan weer een negatieve invloed op je huid.
Andere levensstijl factoren:

  • Stress
    Stress kan een negatieve invloed hebben op je huid omdat het de talgproductie kan verhogen, waardoor je huid vettiger en gevoeliger wordt.
  • Hormonale schommelingen
    Hormonale veranderingen zoals de puberteit, zwangerschap en menstruatiecyclus kunnen er voor zorgen dat je huid vetter wordt. Tijdens de menopauze kan je huid juist weer droger worden. Naarmate je ouder wordt, verandert de structuur en functie van je huid. De huid wordt dunner, de talgproductie neemt af waardoor je huid minder vettig is.
  • Medicatie
    Medicatie kan een flinke aanslag zijn op je huid. Bepaalde medicijnen tegen acne of hormonale medicatie kunnen de talgproductie beïnvloeden en leiden tot (tijdelijke) verandering van je huidtype.
dille en kamille

– Huidverzorgingsroutine

De producten die je gebruikt voor je huid en de manier waar op je voor je huid zorgt, hebben invloed op de conditie van je huid. Gebruik je bijvoorbeeld veel agressieve reinigingsproducten en gebruik je daarnaast geen hydraterende producten, dan kan dit zorgen voor een drogere of geïrriteerde huid.

Kijk bij het bepalen van je huidtype dus niet alleen naar je huid zelf, maar ook naar factoren van buitenaf. Zo kun je zelf misschien al vrij makkelijk een aantal negatieve factoren uit gaan sluiten om je huidconditie te verbeteren. Vind je het lastig om te bepalen waar de verandering vandaan komt, raadpleeg dan een arts, zoals een dermatoloog.

huidverzorging creme op gezicht

Lees ook: “Review: Wild Cosmetics Deodorant” en krijg 20% korting op je aankoop!

Ik weet nu wat mijn huidtype is, maar hoe verzorg ik deze dan?

Iedere huid is uniek en je zult soms eerst verschillende producten moeten uitproberen om te ontdekken wat voor jouw huid het prettigst is. Hieronder volgen een aantal basistips voor een goede huidverzorging per huidtype.

  • Normale huid
    De normale huid heeft over het algemeen een evenwichtige talgproductie en voelt zacht en soepel aan. Het verzorgen van de normale huid bestaat uit het dagelijks reinigen met een milde cleanser, het aanbrengen van een lichte moisturizer en het regelmatig exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen.
  • Droge huid
    Omdat de droge huid de neiging heeft om schilferig en trekkerig aan te voelen, is een goede hydratatie belangrijk. De verzorging van de droge huid bestaat dan ook uit het dagelijks reinigen met een zachte, hydraterende cleanser, het aanbrengen van een rijke moisturizer en regelmatig gebruik van hydraterende serums en oliën.
  • Gecombineerde huid
    De gecombineerde huid heeft dus zowel droge als vette gebieden. Zoals bij alle huidtypen is dagelijks reiniging belangrijk, en dan met een milde cleanser. Daarnaast gebruik je een lichte moisturizer op de droge gebieden en vermijd vooral zware oliën en crèmes op de vettere gebieden. Een milde scrub op zijn tijd helpt bij het verbeteren van de huidstructuur.
  • Gevoelige huid
    de gevoelige huid reageert snel op omgevingsfactoren en producten en kan daardoor sneller rood worden en irritatie en jeuk veroorzaken. De verzorging van de gevoelige huid bestaat daarom uit het gebruik van milde, hypoallergene producten zonder parfum en irriterende ingrediënten. Vermijd agressieve reinigers en gebruik een kalmerende moisturizer.

Ik heb een gevoelige huid. Welke producten kan ik beter niet gebruiken?

  1. Producten met agressieve chemicaliën zoals sulfaten, parabenen, alcohol en synthetische geurstoffen. Deze kunnen de huid irriteren en uitdrogen.
  2. Exfoliërende scrubs zijn te ruw voor de gevoelige huid en kunnen je huid beschadigen.
  3. Producten met sterke geuren bevatten meestal synthetische geurstoffen die de huid kunnen irriteren. Kies liever voor een geurvrije of mild geparfumeerd product.
  4. Producten met synthetische kleurstoffen kunnen de gevoelige huid irriteren.
  5. Sterk schuimende reinigingsproducten bevatten vaak sulfaten die de huid kunnen uitdrogen en irriteren.

Wat zijn Sulfaten?

Sulfaten zoals SLS (natriumlaurylsulfaat) en SLES (natrium laureth sulfaat) helpen bij het creëren van schuim en het verwijderen van olie en vuil, maar ze kunnen de huid ook ontdoen van de natuurlijke oliën die de huid juist moeten beschermen. Sulfaten worden vaak toegevoegd aan gezichtsreinigers zodat ze lekker gaan schuimen, maar als je een gevoelige huid hebt, kun je dus beter kiezen voor een reiniger die niet schuimt. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst om te zien of er sulfaten in het product zitten. Sulfaten komen verder ook voor in shampoo, douchegels en tandpasta.

Wat zijn Parabenen?

Parabenen zijn een groep chemische stoffen die vaak worden gebruikt als conserveermiddelen in cosmetische producten en sommige voedingsmiddelen. Ze worden gebruikt om de groei van schimmels, bacteriën en andere micro-organismen te remmen en zo de houdbaarheid van producten te verlengen. Een aantal vormen van parabenen zijn methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen. Parabenen zijn voor de genoemde punten heel effectief maar ze kunnen de hormoonbalans verstoren en huidirritaties veroorzaken.

Skincare routine

Nu je weet wat je huidtype is en hoe je deze in de basis het beste kunt verzorgen, kun je een stappenplan gaan maken voor de verzorging van je huid. In mijn artikel ‘de beste skincare routine in 8 stappen help ik je met het starten van een effectieve huidverzorgingsroutine.

Of je nu een droge, vette, gecombineerde of gevoelige huid hebt, het is belangrijk om de juiste producten en technieken te gebruiken om je huid stralend en gezond te krijgen en te houden. Bekijk regelmatig je huid om te bepalen of je nog op de juiste route zit met je verzorgingsproducten en geniet van een prachtige huid en een stralende teint!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *