Ga naar de inhoud

Prioriteiten stellen: 5 slimme manieren voor een productieve dag

  • door

Prioriteiten stellen: Hoe beheer je efficiënt je taken (zonder helemaal gek te worden)?

Iedereen heeft van die momenten waarop je zoveel dingen moet doen, dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Je hebt taken voor je werk, boodschappen die gedaan moeten worden, misschien zelfs een hobby die al maanden ligt te verstoffen, maar alles schreeuwt om aandacht. En voor je het weet is het alweer bedtijd, en vraag je je af: “Wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag?”

Maar gelukkig is er hoop! Het antwoord is prioriteiten stellen! Je zult versteld staan hoeveel rust het geeft als je wat orde schept in de chaos van taken. Het is alsof je je eigen persoonlijke superkracht ontdekt die je door de dag heen loodst zonder dat je brein ontploft. En dat kan op een leuke manier!

Waarom prioriteiten stellen?

Laten we het niet moeilijker maken dan het is. De reden waarom je prioriteiten moet stellen is simpel: je kunt niet alles tegelijk doen. Misschien denk je dat je een soort multitasking ninja bent, maar eerlijk is eerlijk: multitasken werkt gewoon niet. Dus in plaats van jezelf af te leiden met 10 dingen tegelijk, kun je beter besluiten welke dingen écht belangrijk zijn en die je als eerste moet aanpakken.

  • Dit geeft rust: je hoeft niet meer constant te denken over wat je eerst moet doen
  • Je wordt productiever: met een duidelijke focus krijg je meer gedaan in minder tijd
  • Minder stress: weg met dat gevoel van “ik moet nog zoveel doen!”. Met prioriteiten stel je jezelf gerust dat je de belangrijkste dingen onder controle hebt.

Lees ook: “Werken vanuit huis: Hoe vind je de juiste balans tussen werk en privé?

Hoe kun je effectief je prioriteiten stellen?

Het klinkt als iets waar alleen super georganiseerde mensen goed in zijn, maar het is echt makkelijker dan je denkt.

1 – schrijf alles op
Dit is de eerste stap: haal alles uit je hoofd en zet het op papier (of in een app, of op een post-it, of de handige prioriteitenplanner waar je verderop meer over leest). Je brein is niet gemaakt om eindeloos taken te onthouden. Zodra alles opgeschreven is, kun je pas echt zien hoeveel er eigenlijk speelt. En hier komt de truc: maak een lijst, maar geen eindeloze waslijst die je ontmoedigt. Zet alles op een rij en kies een paar dingen die je vandaag gaat doen. Je wilt geen to-do lijst van 50 dingen die je nooit in één dag afkrijgt (tenzij je Superman of Wonder Woman bent natuurlijk).

2 – Gebruik de ‘Eisenhower Matrix’
Klinkt fancy, maar is ook heel simpel. Je verdeelt je taken in 4 groepen:
Belangrijk & urgent: moet nu
Belangrijk, niet urgent: moet gebeuren, maar kan later
Niet belangrijk, urgent: kan je delegeren (of gewoon snel doen)
Niet belangrijk, niet urgent: waarom staat dit überhaupt op je lijst? Schrappen dus!

Je zult versteld staan hoe makkelijk het is om dingen te elimineren als je echt kritisch kijkt naar wat belangrijk is.

prioriteiten stellen eisenhower matrix
prioriteiten stellen met de Eisenhower Matrix

3 – Beperk jezelf
Ik weet dat het verleidelijk is om alles te willen doen. Maar je bent geen robot. Dus kies 3 tot maximaal 5 taken per dag die je echt wilt afronden. Dit voorkomt dat je overweldigd raakt en helpt je te focussen.

4 – Focus op één taak tegelijk
Multitasking is niet je vriend. Je denkt misschien dat je meer gedaan krijgt, maar eigenlijk werkt het averechts. Je hersenen houden van focus, dus kies één taak en werk die af. Zet desnoods je telefoon op vliegtuigstand als je merkt dat je snel afgeleid bent.

5 – Stel deadlines in
Zelfs als je geen strakke deadlines hebt, is het goed om ze voor jezelf te maken. Waarom? Omdat het je motiveert om door te gaan. Wanneer een taak geen deadline heeft, stel je het vaak uit. Dus ook al is het iets simpels, zoals de was doen, geef jezelf een deadline. Je zult verbaasd zijn hoeveel sneller je dingen doet als er een eindtijd aan hangt.

Lees ook: “Sparen en besparen: de weg naar financiële vrijheid

De Excel Prioriteitenplanner

Als je snel het overzicht kwijtraakt tussen al die taken, dan is een planner een geweldige tool om je te helpen. Ik gebruik zelf mijn Excel Prioriteitenplanner, en het maakt mijn dag een stuk makkelijker! Het is een beetje alsof je je eigen persoonlijke assistent hebt, zonder dat je iemand hoeft te betalen.

prioriteiten stellen excel prioriteitenplanner
Prioriteiten stellen met de Excel Prioriteitenplanner

Wat maakt deze planner zo handig? Het helpt je met:
Categoriseren van taken (werk, huishouden, persoonlijke taken, alles kan!)
Prioriteiten stellen: je kunt aangeven wat een hoge, gemiddelde of lage prioriteit heeft.
Bijhouden van deadlines: omdat we allemaal weleens iets vergeten, toch?
Visueel overzicht met grafieken en diagrammen. Zo zie je in één oogopslag waar je mee bezig bent, wat af is en wat nog op je bord ligt.
Taken toewijzen aan verschillende mensen, mocht je taken willen verdelen in je gezin of op het werk.

Klinkt handig? En dat is het ook! Het geeft je rust en overzicht, en zorgt ervoor dat je niet midden in de nacht nog ligt te piekeren over alles wat je nog moet doen. Wil je zelf ook deze handige planner? Je koopt hem in mijn Etsy-shop voor € 4,95 en als je hem nu shopt krijg je ook nog eens 30% korting (dus voor nog geen € 3,50 is ‘ie van jou)!

Tot slot

Prioriteiten stellen is niet iets ingewikkelds of iets voor ‘perfect georganiseerde’ mensen. Het is juist een geweldige manier om orde in de chaos te brengen en jezelf wat ruimte te geven om te ademen. En met een beetje hulp van een goede planner wordt het nog makkelijker!

Dus, of je nou een drukke werkdag hebt, een huis vol kinderen of gewoon wat tijd voor jezelf wilt vrijmaken: begin met prioriteiten stellen en kijk hoe snel je meer grip krijgt op je taken en je tijd. Probeer het eens, en vergeet niet: soms is een beetje chaos helemaal oké, zolang je maar weet welke dingen écht aandacht verdienen!

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *