Ga naar de inhoud

Pasen: feiten die jij nog niet wist, de leukste paasdecoratie èn leuke activiteiten om te doen tijdens Pasen!

  • door

De lente komt eraan en dat betekent dat Pasen voor de deur staat. Dit is het perfecte moment om je huis op te frissen, de kinderen bezig te houden en je sociale media-accounts te vullen met vrolijke, Paasberichten. Duik in de wereld van Pasen en ontdek wat dit seizoen te bieden heeft!

Pasen

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

?wi=395372&ws=

Wat weet jij eigenlijk over Pasen?

Iedereen weet wel dat Pasen een belangrijk feest is in het christendom, dat de opstanding van Jezus vanuit de dood viert. Maar wist je dat er een aantal minder bekende feiten zijn die met deze viering verbonden zijn?

De datum van Pasen varieert elk jaar

In tegenstelling tot Kerst, dat altijd op 25 en 26 december valt, verandert de datum van Pasen elk jaar. Het wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan die volgt op de lente-equinox. Dat is de reden waarom Pasen kan vallen tussen 22 maart en 25 april.

De Paashaas heeft een diepe betekenis

De Paashaas, die vaak wordt geassocieerd met het verstoppen van eieren, heeft eigenlijk een diepere betekenis. Het konijn, of de haas, was een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven in de oude tijden, wat perfect aansluit bij het thema van Pasen.

Paaseieren zijn het symbool van vruchtbaarheid en wedergeboorte

Het schilderen en zoeken van eieren is een favoriete activiteit tijdens Pasen. Maar wist je dat de traditie van het versieren van eieren teruggaat tot de 13e eeuw? Het werd gezien als een symbool van vruchtbaarheid en wedergeboorte.

paaseieren

Waarom chocolade-eieren?

Heb je je ooit afgevraagd waarom we chocolade-eieren eten met Pasen? Eieren zijn altijd een symbool van nieuw leven en vruchtbaarheid geweest. Maar de traditie van chocolade-eieren begon in Europa in de vroege 19e eeuw toen Franse chocolatiers begonnen met het uithollen van eieren en deze te vullen met chocolade als luxe product voor hun klanten.

De grootste paaseierenjacht

Volgens het Guinness Book of World Records werd de grootste paaseierenjacht ooit gehouden in Florida, in de Verenigde Staten, in 2007. Er waren maar liefst 501.000 eieren die verzameld werden door meer dan 9.753 kinderen en hun ouders.

paaseieren in mandjes
Lees ook: "leuke artikel met de leukste attracties voor kinderen"

Het Witte Huis Paaseieren Rollen

Dit is een jaarlijkse Amerikaanse paastraditie die teruggaat tot 1878. Kinderen rollen paaseieren op het grasveld van het Witte Huis met lepels in een race naar de finishlijn.

Paashaas oorsprong

De paashaas is eigenlijk van Duitse oorsprong en werd voor het eerst genoemd in geschriften uit de 16e eeuw. De eerste eetbare Paashazen, gemaakt van suiker en gebak, dateren uit het begin van de 19e eeuw in Duitsland.

Paasbloemen

Wist je dat elke bloem die met Pasen wordt geassocieerd een speciale betekenis heeft?

  • De witte lelie staat symbool voor vernieuwing en hoop
  • de narcis herinnert aan nieuw begin
  • Tulpen staan voor opstanding en nieuw leven en brengen geluk en voorspoed
  • Het lelietje-van-dalen staat voor terugkeer naar geluk
  • Gipskruid staat voor eeuwige liefde en onschuld
  • De iris symboliseert geloof, moed en hoop
  • het madeliefje staat symbool voor onschuld, zuiverheid en schoonheid
  • De paardenbloem staat symbool voor leven en hoop
paasbloemen
Lees ook: "Maak van je huis een thuis: 40 must-haves waar je gelukkig van wordt"

Paasdecoratie en accessoires

Vind je het ook zo leuk om je woonkamer te versieren als Pasen in aantocht is? Met alle paasdecoratie die er te vinden is, kan het best lastig zijn om iets te kiezen wat past bij jouw interieur. Daarom heb ik speciaal voor jou 12 toppers van paasdecoratie op een rijtje gezet.

Paaseieren met patronen

Deze zijn altijd een grote hit. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren en patronen, zoals bloemen, strepen en polkadots. Ze zijn geweldig voor in een mandje of om verspreid over de tafel te plaatsen voor een kleurrijk effect. Natuurlijk mogen de paaseieren in de wilgentak niet ontbreken. Hoe leuk zijn deze glazen paashangers!

Paashaasversieringen

Van deze schattige houten paashaasjes tot leuke houte hangertjes, dit soort decoraties brengt zonder twijfel het thema Pasen in huis.

Kransen met lentebloemen

Deze prachtige krans, of een krans gemaakt van lentebloemen zoals narcissen en tulpen, is perfect om aan de voordeur te hangen of als middelpunt op de eettafel te zetten.

Rustieke paasdecoraties

Denk aan houten bordjes met vrolijke paasquotes, rieten mandjes en decoratieve eieren in rustieke kleuren. Neem bijvoorbeeld dit jute kussen met de tekst ‘happy easter. Sfeervol en decoratief!

Paasverlichting

Lichtslingers met kleine kuikens of lampjes met paashaasjes geven een gezellige sfeer in huis.

Paasmandjes

Een onmisbaar item tijdens Pasen is het rieten Paasmandje. Perfect voor het verzamelen van eieren tijdens de eierenjacht, of om te vullen met cadeautjes. Zelf je paasmandje in elkaar knutselen is een leuke doe-het-zelf activiteit voor kinderen.

Kaarsen in lentekleuren

Kaarsen in zachte lentekleuren zijn mooi als decoratie en geven een rustige en serene sfeer in huis.

Tafeldecoraties

Naast paaseieren, kunnen kleine beeldjes van konijnen, kuikens en lammetjes, gecombineerd met lentebloemen zoals een mandje met narcissen, een prachtig middelpunt vormen voor de paastafel.

Paas-servies

Van konijnen tot eieren en bloemen, Pasen-geïnspireerd servies voegt een leuke touch aan de Paasbrunch of het diner toe. Met een mooi tafelkleed in frisse lentekleuren maak je het helemaal af.

Tuindecoraties

Denk aan roestige tuinstekers of een tuinposter met ‘happy easter’. Deze geven je tuin een vrolijke Paas make-over.

DIY Paas-ambachten

Dit is niet alleen een geweldige manier om je huis te versieren, maar ook een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen. Of het nu gaat om het schilderen van Paaseieren, zelfgemaakte Paashazen, of kleurrijke papieren bloemen, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat ga jij doen tijdens Pasen?

Naast het traditionele Paasontbijt of de Paasbrunch en het uitje naar één van de vele woonmalls die Nederland rijk is, zijn er natuurlijk veel meer leuke dingen om te doen tijdens de paasdagen. Vooral voor kinderen zijn er veel leukere activiteiten dan een hele dag slenteren door een woonwarenhuis.

Eieren schilderen
Dit hoeft niet alleen voor kinderen te zijn, volwassenen kunnen ook plezier beleven aan het schilderen van eieren! Probeer verschillende technieken uit zoals sponzen, marmeren of zelfs tie-dye.

Paaseierenjacht
Voor een extra draai kun je aanwijzingen of raadsels maken die de kinderen moeten oplossen om de eieren te vinden.

Knutselen
Naast de gebruikelijke knutselwerkjes, kun je ook proberen om zelfgemaakte paasmandjes, slingers of kransen te maken.

Paasbakken
Probeer eens wat nieuwe recepten uit, zoals een paashaastaart, vogelnestkoekjes of zelfs paasbrood.

paas koekjes

Paasverhalen lezen
Er zijn zoveel prachtige kinderboeken met een paasthema, zoals ‘Opa Knoest en het Paasverhaal‘. Je kunt ook proberen om je eigen verhalen te verzinnen, met je kinderen als de hoofdpersonen.

Lammetjes bezoeken
Veel kinderboerderijen hebben pasgeboren lammetjes tijdens Pasen. Een geweldige ervaring voor kinderen.

lammetjes

Pasen is een tijd om te genieten, om nieuwe herinneringen te maken en om de schoonheid van de lente te vieren. Het maakt niet uit hoe je het viert, zolang je maar plezier hebt en geniet van de tijd met je dierbaren. Ik hoop dat deze feiten en ideeën je zullen inspireren en je inspireren om dit Paasfeest nog specialer te maken.

Vrolijk Pasen!

Ben jij creatief en graag bezig met DIY stickers? Neem dan eens een kijkje in de Etsy shop voor deze leuke digitale Paashaas stickers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *