Ga naar de inhoud

Maak Valentijnsdag onvergetelijk: de ultieme handleiding vol liefde, romantiek en verrassingen!

  • door

Valentijnsdag: de dag van de liefde

Een dag vol liefde en romantiek, genegenheid en cadeautjes. In dit artikel neem ik je mee in de oorsprong van Valentijnsdag, de tradities en gewoonten en wat Valentijnsdag vandaag de dag met ons mensen doet. Ik vertel je welke bloem je het beste aan je liefje kunt geven en ik geef je een aantal liefdevolle cadeautips.

Valentijnsdag

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

?wi=395372&ws=

Valentijnsdag: waar komt het eigenlijk vandaan?

We weten allemaal dat Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari en de ultieme dag is om je (geheime) lover te overladen met liefde, cadeautjes, kaartjes en andere manieren je liefde en waardering duidelijk te maken.

De exacte oorsprong van Valentijnsdag is niet helemaal duidelijk, maar het is uitgegroeid tot een wereldwijd gevierde dag waarop geliefden elkaar genegenheid tonen door middel van kaarten, bloemen, chocolade en andere cadeaus. En we weten allemaal dat het wordt gevierd op 14 februari. Maar waar komt het nu eigenlijk vandaan? Ik ben op onderzoek uit gegaan en er is eigenlijk niet één exact verhaal, maar er zijn meerdere populaire verhalen die de oorsprong van Valentijnsdag ‘claimen’.

1. Sint-Valentijn en keizer Claudius II

Volgens dit verhaal was Sint-Valentijn een christelijke priester in het Romeinse rijk toen keizer Claudius II aan het hoofd stond. Claudius verbood soldaten om te trouwen, omdat hij geloofde dat alleenstaande mannen betere soldaten waren. Sint-Valentijn negeerde dit verbod en voltrok in het geheim de huwelijken voor jonge geliefden. Toen Claudius hier achter kwam, liet hij Sint-Valentijn arresteren en ter dood veroordelen. Op de dag dat Sint-Valentijn werd geëxecuteerd, 14 februari, stuurde hij een liefdesbrief naar de dochter van de gevangenisbewaarder en ondertekende deze met ‘Van je Valentijn”.

2. Lupercalia

Een ander verhaal is dat Valentijnsdag zijn oorsprong vindt in een oud Romeins festival genaamd Lupercalia, dat werd gevierd op 15 februari. Tijdens dit festival werden jonge mannen en vrouwen willekeurig aan elkaar gekoppeld door middel van een loterij. Het was een viering van vruchtbaarheid en liefde. Toen het christendom zich verspreidde, probeerde de kerk dit heidense festival te vervangen door een christelijk feest, wat uiteindelijk  bekend werd als Valentijnsdag.

3. Juno en Cupido

In de vroege Romeinse tijd werd 14 februari geassocieerd met de vruchtbaarheidsgodin Juno en de God van de liefde, Cupido. Mensen geloofden dat dit de perfecte dag was om hun genegenheid te uiten en hun geheime liefdes te onthullen. Liefdesbrieven werden in het geheim bezorgd, en harten werden sneller veroverd dan ooit tevoren.

4. Geoffrey Chaucer

Nog weer een andere theorie is dat Valentijnsdag zijn oorsprong vindt in de 14e-eeuwse Engelse dichter Geoffrey Chaucer. In zijn gedicht “Parlement of Foules” (Parlement van de vogels), schreef hij over vogels die op 14 februari samenkomen om hun partner te kiezen Dit werd later geïnterpreteerd als een viering van romantiek en liefde.

Wat deze vier verhalen in ieder geval gemeen hebben, is het vieren van de liefde, al dan niet in het geheim. Tegenwoordig is het een dag waarop we niet alleen romantische liefde vieren, maar ook vriendschap en genegenheid. Het gaat niet langer om traditionele cadeaus zoals bloemen en chocola, maar ook om het delen van liefde in alle vormen en maten. We sturen virtuele knuffels, delen lieve woorden op social media, geven kleine attenties en organiseren leuke uitjes met geliefden.

Lees ook: "Pasen: feiten die jij nog niet wist, de leukste paasdecoratie én leuke activiteiten om te doen tijdens Pasen"
love, valentines, hearts

Tradities en gewoonten

Op Valentijnsdag hebben mensen verschillende tradities en gewoonten om hun liefde te uiten. Het geven van cadeaus is een populaire traditie, waarbij bloemen, en dan vooral rozen, de meest geliefde keuze zijn. Chocolade staat ook vaak gelijk aan romantiek en wordt beschouwd als een zoete traktatie voor geliefden. Het schrijven en versturen van Valentijnskaarten is ook een gewoonte die nog steeds populair is.
Het gaat vooral om romantische gebaren en speciale aandacht. Stelletjes genieten van een romantisch diner of gaan samen uit. Het is de ultieme gelegenheid om quality time door te brengen met je partner en de liefde te vieren.

Commerciële business

Valentijnsdag is tegenwoordig voor bedrijven hét moment om hun producten in de schijnwerpers te zetten door middel van speciale Valentijnsaanbiedingen en reclamecampagnes om je aan te moedigen een bosje bloemen, chocola en sieraden te kopen en cadeau te geven.
Ondanks dat deze bedrijven deze dag als een uitgelezen kans zien om flinke winst te maken, zijn er nog altijd veel mensen die gebruik maken van de gelegenheid om hun geliefde te laten weten hoeveel ze voor hen betekenen, ofwel met een simpel gebaar, ofwel met een groot cadeau.

Tips voor het ultieme liefdescadeau: Bloemen

rozen en lelies

Houdt jouw geliefde van bloemen en wil je graag een mooie bos cadeau doen, maar weet je niet welke bloem je moet kiezen? Ik leg je uit wat de betekenis is van verschillende soorten en kleuren bloemen.

  • Rode rozen
    Rode rozen zijn het ultieme symbool van liefde en passie. Ze staan voor genegenheid en romantiek. De rode roos drukt liefde en verlangen uit naar de persoon aan wie je ze geeft
  • Roze rozen
    Roze rozen staan voor tederheid, waardering en elegantie. Ze staan ook voor romantiek, maar dan op een zachtere en subtielere manier dan rode rozen. Het geven van roze rozen kan je gevoelens van genegenheid en bewondering tonen.
  • Witte rozen
    Witte rozen staan voor puurheid, zuiverheid en onschuld. Deze roos staat voor een nieuw begin en frisheid. Het geven van witte rozen kan betekenen dat je een zuivere en oprechte liefde hebt voor de persoon aan wie je ze geeft.
  • Lelies
    Lelies staan symbool voor schoonheid en verfijning. Ook deze bloem staat voor zuiverheid en onschuld, maar met een extra vleugje elegantie en trots. Het geven van lelies toont je bewondering en respect voor de persoon aan wie je ze geeft.
  • Tulpen
    Tulpen staan voor perfecte liefde en geluk, maar ook voor overvloed, warmte en genegenheid. Wanneer je tulpen geeft op Valentijnsdag dan wens je om geluk en vreugde te delen met je geliefde.

Bij For You Gifts hebben ze prachtige boeketten met rode en witte rozen, maar ook tulpen en lelies. Je kunt vanaf de site van For You Gifts een mooi boeket met een lief kaartje of cadeautje uitzoeken en speciaal laten bezorgen bij jouw geliefde.

Lees ook: "de beste cadeausets voor haar"
tulip flowers, tulips, half closed

Meer tips voor een perfect Valentijnsgeschenk

Chocola

Ik word altijd erg blij van chocola, vooral als het een cadeautje is. Chocola is niet alleen heerlijk maar het heeft ook een romantische en liefdevolle betekenis en het is natuurlijk de perfecte manier om je liefde te tonen aan je lover! Chocola heeft ook nog eens het vermogen om endorfines vrij te maken, wat zorgt voor een gevoel van geluk en genot. Omdat chocola er in zoveel verschillende smaken, vormen en maten zijn, zit er vast wel iets tussen waar je liefje helemaal blij van wordt. En in de vorm van een hartje is natuurlijk het ultieme (eetbare) chocoladecadeau wat je kunt geven. Ik zag deze prachtige loveletterbox, 15 hartenpralines in melk, fondant & witte chocolade. Of deze prachtige Diamant van melkchocolade, in sprankelend brons gekleurd! Een luxe cadeautje waarvan het bijna zonde is om op te eten!

Sieraden

Sieraden als cadeau voor Valentijnsdag symboliseert liefde, genegenheid en waardering. Ze zijn tijdloos, elegant en geven een blijvende herinnering aan jou en je lief. Een mooie ketting, sprankelende armband, mooie oorbellen of een betekenisvolle ring, in een sieraad zit de kracht om een gevoel van waardering uit de drukken. Een sieraad is natuurlijk wel heel persoonlijk kwa smaak, maar als je partner kent, dan moet dat wel goed komen.
Zelf hou ik van sieraden die niet te opzichtig zijn, maar er mag wel een sparkle in zitten. Als ik zou mogen kiezen, zou ik voor een subtiele zilveren ketting met een klein diamantje gaan. Of een paar prachtige rosegouden oorbellen.
Voor mannen kun je trouwens ook prima een sieraad cadeau geven, zoals deze stoere zwartleren armband. Wanneer je wat meer van een luxe uitstraling houdt, dan is deze prachtige zwarte roestvrij stalen armband van Boss een perfect cadeau.

Kaarten

Een kaartje sturen of persoonlijk geven is natuurlijk een klassieke en romantisch manier om je liefde te uiten. Als je goed met woorden bent, dan kun je met een kaart op een persoonlijke en creatieve manier duidelijk maken dat je iemand graag mag, van diegene houdt of zelfs adoreert! Je kunt je gevoel in je eigen woorden opschrijven, of je maakt er een mooi gedicht van. Om het nog extra persoonlijk te maken kun je er een beetje parfum op sprayen of je persoonlijke tekst afsluiten met een lippenstiftkus. Je kunt je kaartje in de winkel kopen zoals bij Bruna of de Hema maar er zijn ook genoeg online mogelijkheden om een kaart te laten versturen, zoals Greetz.nl of Kaartje2go.nl.

Will You Be My Valentine Card
Lees ook: "De beste cadeausets voor hem" 

Parfum

Parfum als Valentijnscadeau geven is persoonlijk en luxueus en het prikkelt zelfs je zintuigen. Ook bij parfum is het wel belangrijk om te weten waar je geliefde van houdt, want geur is heel persoonlijk en wat voor de één lekker kan ruiken, kan voor de ander heel afstotend zijn. Wanneer je twijfelt of je wel de juiste keuze maakt, kies dan voor een veilige optie, een subtiele geur. Davidoff Cool Water is daar een lekker voorbeeld van. Het is een eau de toilette (vaak wat minder sterk) en heeft een verfrissende geur. Voor een heerlijke bloemige geur en een luxueuze uitstraling is de Lady Million Fabulous van Paco Rabanne een heerlijke keuze. De mannenversie van dit heerlijke luchtje is 1million Richmond “X.

Diner

Uit eten gaan op Valentijnsdag is een romantische en speciale manier om quality time door te brengen met je geliefde. Je kunt samen genieten van heerlijke gerechten, toasten op de liefde, en misschien wel op die speciale plek waar je elkaar voor het eerst hebt ontmoet. Kies in ieder geval voor een restaurant met sfeer en een intieme setting, dat maakt de avond nog specialer. Veel restaurants hebben een speciaal Valentijnsdiner speciaal voor Valentijnsdag.

Cadeaubon

Je zou het misschien niet verwachten, maar een cadeaubon geven voor Valentijnsdag is perfect idee als je je liefje nog niet zo goed kent en hem/haar zelf de keuze wilt laten uitkiezen om wat leuks, spannends of speciaals te doen. Op die manier weet je zeker dat je verrassing goed in de smaak valt. Zelf zou ik dan wel kiezen voor een cadeaubon waar je een activiteit mee kunt doen, zoals een Welnessbon of een sportieve activiteit. Een hotelbon is ook een uitstekende keuze, want wie wil er nou niet een nachtje doorbrengen in een prachtig romantisch kasteel met zijn of haar liefde?

Laat je je liefje graag zelf iets moois uitzoeken maar wil je wel een personal touch aan je kaartje geven? Bij Hema kun je een gepersonaliseerde cadeaukaart maken. Je kunt uit één van de leuke afbeeldingen kiezen of je eigen afbeelding uploaden en de kaart rechtstreeks naar je liefde sturen of naar jezelf, zodat je de cadeaukaart persoonlijk kunt overhandigen.

Valentijnsdag is de perfecte gelegenheid om iemand speciaal te laten voelen, je liefde te verklaren aan die ene persoon of gewoon iemand laten weten dat je diegene enorm waardeert. Het is een dag om herinneringen te maken, harten te verwarmen en van elkaar te genieten.

Zijn jullie al wat langer samen en houden jullie wel van een grapje? Neem dan even een kijkje op de site van Dit Verzin Je Niet. Hierstaan allerlei leuke cadeaus en gadgets en je zult daar ongetwijfeld een leuk cadeau vinden. Vooral met de Valentijnscadeaubox zul je gegarandeerd punten scoren!

Lieve lezers, ik wens jullie alvast een heerlijke Valentijnsdag!

white ceramic mug on white knit textile
cshow

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *