Ga naar de inhoud

Kersttrends 2023, wat is er nieuw dit jaar?

  • door

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

Kersttrends 2023

Zoals zoveel mensen zullen zeggen, komt de mooiste tijd van het jaar er weer aan. Nu is het perfecte moment om te bedenken of jouw kerstdecoratie nog up-to-date is en wat dit jaar de trend is op het gebied van kerstversiering.

Zie je ieder jaar weer op tegen het uitkiezen van de juiste kerstversiering, kerstballen en kerstdecoratie voor binnen- en buitenshuis? Nu hoeft dat niet meer, want in deze blog vertel ik je iets over de traditionele kerst, de laatste trends en hoe je je huis in gezellige kerstsfeer versierd, zonder dat het rommelig oogt.
Welke kerstboom kun je tegenwoordig kiezen? Ga je voor een echte boom of een kunstkerstboom?

In deze blog laat ik je zien wat traditioneel is, wat door de jaren heen populair is geworden én gebleven en wat de laatste trend is op het gebied van kerst, kerstversiering en -decoratie. En niet alleen voor binnenshuis, want hoe leuk is het om buiten ook in de kerstsfeer te blijven?

Kersttrends 2023

Hoe werd kerst vroeger gevierd?

Zolang als ik me kan herinneren, werd er een week of twee voor kerst een echte kerstboom gekocht. Later werd deze ingeruild voor een kunstkerstboom. Het was vroeger bij ons thuis een traditie om samen met mijn moeder de kerstboom te versieren. Als eerst werden de lichtjes, die eruit zagen als witte kaarsen met een gele vlam, uit de knoop gehaald en getest en in de boom gehangen. Daarna volgden de glazen kerstballen en -ornamentjes (overgenomen van oma) en als laatste werd de piek op de top van de boom geplaatst. Ons werd wijs gemaakt dat het ongeluk bracht als je de piek eerder dan de rest van de versiering aanbracht.

Kerstdecoratie

Ondanks de veelkleurige ornamentjes waren de kleuren van de kerstballen over het algemeen rood, groen en goud.
Een gouden slinger en kralenketting hoorden er ook bij.

Verder kwam er een kerststalletje met het kindje Jezus in een mooi versierd hoekje te staan en ook de rode poinsettia plant, beter bekend als kerstster, mocht niet ontbreken. Als kers op de taart stond er in het midden van de salontafel een mooi kerststukje met zelf ingestoken dennetakjes, kerstballen en dinerkaars.

Mijn opa’s en oma’s hadden jaar in jaar uit een echte boom met alleen maar zilver gekleurde ballen en ornamenten en engelenhaar.
Misschien was dat wel de traditie uit hun tijd. Voor velen zijn het denk ik  bekende herinneringen.

Er lagen cadeautjes onder de kerstboom. Sommigen waren echt, sommigen waren teleurstellend een ingepakte lege doos.
En had je een haard, dan mochten er kerstsokken aan de schouw hangen. En als er een mooie struik in de voortuin stond, dan werd deze voorzien van een fonkelend lichtsnoertje.

Lees ook: "Waar vind ik de mooiste feestjurk? 17 beste keuze dresses"

Wat is er in de loop der jaren veranderd?

Ondanks de traditie van het groene, rode en gouden kleurenpalet, volgde mijn moeder ook de trends. En zo werden de rode en groene kerstballen vervangen door oudroze en de glazen ornamentjes, of wat er nog van over was, bleven in de kartonnen doos op zolder.  De piek werd zo nu en dan vervangen door een ster of een grote strik. Het kerststukje verdween van tafel en alle overige decoratie werd rustiger en alles in dezelfde kleurtonen.

De echte boom werd eveneens vervangen door een dure kunstboom, die nog vele jaren mee kon en de als kaars uitziende lampjes moesten plaatsmaken voor kleinere, groene lampjes, die onopvallend in de kerstboom zaten. De gouden slingers mochten blijven.

Kerstsfeer

Of je koos voor alles in één kleurtint, of je hield het bij de traditionele rood-groen-gouden kerstkleuren. Verder maakte het niet zo heel veel uit, als het maar gezellig was.

Wat altijd gebleven is, is een boom met veel versiering, geen lege takken. Hoe voller, hoe beter.

De versieringen buiten werden opvallender, meer en groter. Een traditie die is overgewaaid uit Amerika. Waar de frontyard en de voorgevel van het huis al sinds jaar en dag wordt volgestouwd met lampjes. Witgele of gekleurde lichtjes, flikkerend en knipperend. In de tuin een set rendieren met arrenslee omhuld in kerstverlichting, een met lucht gevulde sneeuwpop en kerstman en rood-wit-groen gestreepte zuurstokken. Nu is dit niet heel populair geworden in Nederland, maar sommige huizen worden allerminst ontzien en zorgen voor kermisachtige taferelen in de straat. Iedereen mag weten dat het kerstmis is.

opvallende kerstversiering aan huis

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten.
Er is voor ieder wat wils, in alle kleuren van de regenboog. In alle vormen en maten.
Alles in dezelfde kleur; wit, goud, zwart of blauw. Of alles in natuurlijke tinten en met natuurlijke materialen, een Scandinavische look.
Een echte boom waar je zelf met lichte frustratie de lichtjes in mag hangen, of een kunstboom die niet van echt te onderscheiden is, waar de ledlampjes al in gedraaid zitten, op afstand bedienbaar, met een rustig witgeel sfeerbeeld of een schreeuwerige discoshow.

Of een boom gemaakt van houten plankjes; minimalistisch en modern.

Wat zijn de traditionele kerstversieringen voor in en om het huis?

De traditionele versieringen, zoals je die vroeger al zag, zijn het welbekende kerststukje, al dan niet zelf in elkaar geknutseld, een kerststalletje, en allerlei decoraties voorzien van kerstballen en dennentakjes. Een guirlande van dennentakken en versierd met kerstballen en kerstlichtjes boven de toog of aan de muur en de ramen versierd met witte spray, wat lijkt op echte sneeuw.

Het zijn kerstversieringen en -decoraties die altijd zullen blijven en ieder jaar weer terugkomen. In hun traditionele vorm en in nieuwe vormen.  

Het struikje met kerstverlichting zal zijn waarde nooit verliezen. Ramen omlijst met een lichtslinger en een kerstkrans aan de voordeur. Niet heel opzichtig, maar genoeg om aan iedereen te laten zien dat de mooiste tijd van het jaar is aangebroken.

Kerstkrans voordeur

Hoe ziet de traditionele kerstboom er uit?

De traditionele kerstboom is natuurlijk de spar. Van miniatuur tafelmodel tot drie meter hoge topper. Deze boom geeft toch wel hét kerstbeeld voor de meeste mensen.

Omdat veel mensen het opruimen van de loslatende naalden inmiddels wel zat zijn, en men ook graag een volle boom ziet, is het kunstmodel van deze boom ook een favoriet. En die is er in nog veel meer soorten, maten en kleuren te krijgen. Soms niet van echt te onderscheiden, maar soms ook duidelijk nep, afhankelijk van hoe diep je in de buidel wilt tasten.

Wat voor kerstbomen hebben we tegenwoordig?

Ondanks dat de echte boom een blijvertje is, kiezen veel mensen toch voor een kunstboom. Is het niet om de uitvallende dennennaalden te ontwijken dan is het wel om zijn kleur en volle vormen. Dat is natuurlijk prachtig om te zien, zo’n volle en diepgroene boom, maar over het algemeen weet je dan ook meteen dat het een neppert is.

Dat geeft allerminst want de kunstbomen zijn tegenwoordig volledig geïntegreerd met LED kerstlampjes. Wat een hoop frustratie en stroomkosten scheelt. Daarnaast is het opzetten van zo’n schitterende kunst kerstboom a piece of cake. Je schuift wat stangen met takken in de stam, vouwt hier en daar de takjes uit en klaar is Kees. Kerstballen en versiersels er in hangen en je kunt genieten van het uitzicht.

Je hebt de one-minute tree of pop up tree, die je met lichtjes en versiering en al binnen een minuut ontvouwt. En je hebt de kerstboom die zichzelf automatisch ontvouwt. De lichtjes zitten er al in, de rest van de versiering mag je zelf regelen.

En heb je helemaal geen zin in rommel en creatief gedoe, dan kun je zelfs een kant-en-klare kerstboom huren.
Gemak dient de mens.

Lees ook: "Pasen: feiten die jij nog niet wist, de leukste paasdecoratie én leuke activiteiten om te doen tijdens Pasen"

Wat zijn de laatste kersttrends?

Ieder najaar presenteren diverse woonbladen en woon- en tuinwarenhuizen de nieuwste trends op het gebied van kerst en alles wat er mee te maken heeft.
Maar kun je nog van nieuwe trends spreken, als er al zoveel mogelijkheden zijn? Is het ook een trend om je huis te decoreren in de traditionele kerstkleuren?

Alleen als je echt iets anders wilt dan voorgaande jaren, ben je beperkt tot wat de markt op dit moment te bieden heeft.

kersttrends 2023

Zag je in 2022 veel donkere kleuren zoals blauw en donkerrood en roestige decoraties maar ook pasteltinten en opzichtige kerstballen en grote ornamenten; in 2023 wordt het toch net weer even anders.

Volgens het woonblad VT-wonen is het Britse warenhuis John Lewis de voorloper op het gebied van kersttrends.

Dit jaar komt dit warenhuis met 5 ‘nieuwe’ trends, allemaal met een eigen trendnaam.

  1. Polar Planet

Een Scandinavische stijl met houten accessoires en witte accenten.

Klassiek rood en groen maar in softere tinten zoals roestig rood en olijfgroen en glitters.

Alles in felle kleuren, retro ornamenten, glitter en glans en gekleurde lampjes.

Ruimtelijke en futuristische vormen, space en technologie. Donkerblauw, zilver en glitters.

Een klassieke look met vooral veel goud en de kleuren van verschillende juwelen zoals robijn rood, saffier blauw en emerald groen.

Nieuwe trends, maar toch ook weer niet. Wat vooral opvalt is dat het verschil vooral zit in rust/eenvoud, opvallend/fel en klassiek/traditioneel.

Wat bovenal belangrijk is, is dat je iets kiest wat je mooi vindt en wat bij jou en je huis past.

Hoe kies je de mooiste kerstdecoratie?

Als je eenmaal je kerstboom hebt versierd in de stijl zoals jij het mooi vindt, probeer die stijl dan door te trekken in de rest van je decoratie en accessoires.
Je wilt voorkomen dat je hier en daar en overal en nergens wat hebt staan in verschillende stijlen en kleuren. Dan wordt het al gauw een kermisattractie. Tenzij je daar van houdt natuurlijk.

Kies naast je versierde spar of kunstboom twee of drie spots in je woonkamer waar je wat moois en sfeervols neerzet. Dit houdt het overzichtelijk maar toch ook sfeervol en gezellig.

Daarnaast kun je natuurlijk je ramen nog versieren met lampjes en kerststickers. Maar less is more en je wilt natuurlijk ook nog naar buiten kunnen kijken.  

Kerstdecoratie
Lees ook: "Maak van jouw huis een thuis: 40 must-haves waar je gelukkig van wordt" 

Hoe versier je je huis in kerstsfeer zonder dat het rommelig wordt?

Als het aan mij ligt, kies je twee of drie spots in je woonkamer waar je je mooie kerstdecoraties neerzet.
Kies bijvoorbeeld voor een aantal samengestelde kerstornamenten met wat kaarsjes en zet deze op een dienblad.
Een grote vaas met pluimen en takken met kerstballen en kerstverlichting op je eettafel doet het ook altijd goed.

Kerstsfeer

Heb je een mooie boekenkast met decoraties? Vervang één plank met kerstdecoraties en kaarsjes of kerstlampjes. Maar onthoud: less is more.

Als laatste kun je nog een paar mooie kersthoezen om de sierkussens van je bank doen en een plaid met mooie kerstprint op de bank leggen.

Kerstverlichting in je struikjes in de voortuin of aan je balkonhekje is en blijft sfeervol.

Een set windlichten met LED kaarsen op een tafeltje voegt ook nog een romantisch sfeertje toe. Wil je wat meer opvallen? Je hebt tegenwoordig ook kant-en-klare kunstboompjes met verlichting speciaal voor buiten en die werken op zonne-energie. Zo heb je er ook geen omkijken naar.

Fijne kerstdagen

Al met al blijft het decoreren van je huis in kerststijl heel persoonlijk.
Hou je van rust en eenvoud? Of ben je meer van opvallend en veel kleur? Het kan en mag allemaal.
In ieder geval hoop ik dat je na het lezen van deze blog geïnspireerd bent geraakt en vol goede moed jouw huis gaat omtoveren tot een prachtig kerst tafereel.

Fijne kerstdagen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *