Ga naar de inhoud

Energie besparen in huis: 10 goedkope stappen die bijdragen aan een duurzamere wereld (voor minder dan 25 euro!)

  • door

Energie besparen

In een tijd waarin we geconfronteerd worden met de opwarming van de aarde en andere milieu gerelateerde problemen, is duurzaamheid geen keuze meer, maar een noodzaak. Een belangrijk aspect van duurzaamheid is het efficiënt omgaan met energie, vooral in huis, waar we een groot deel van onze energie verbruiken. Door bewuste stappen te nemen om je huis energiezuinig te maken, kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook aanzienlijk besparen op de energiekosten.

energie besparen geld besparen

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

Goedkope maar effectieve stappen

Maar hoe kun je op effectieve manier, zonder veel geld te betalen voor dure oplossingen, toch energie besparen in huis? Om je een stap in de goede richting te helpen, heb ik 10 eenvoudige manieren voor je op een rijtje gezet om energie te besparen.

Gebruik energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten verbruiken minder energie voor hetzelfde doel. Ze brengen veel voordelen met zich mee, zowel voor het milieu als voor je huishouden. Waarom?

  • Energiezuinige apparaten zijn gemaakt om minder energie te verbruiken. Hierdoor verminderen ze de hoeveelheid fossiele brandstoffen die moeten worden verbrand om elektriciteit te genereren, wat weer leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen.
  • Het verminderde energieverbruik zorgt voor een lagere energierekening. Dit levert weer een besparing op over de levensduur van je apparaat, wat weer aanschafkosten van een nieuw apparaat compenseert. Het is dus goed voor je portemonnee.
  • Het gebruik van energiezuinige apparaten helpt om de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen.
  • Het gebruik van energiezuinige apparaten vermindert de vraag naar energie, wat bijdraagt aan een verlaging van de energieprijzen op lange termijn.

EU Energielabel

In Nederland en de rest van de EU bestaat het EU Energielabel. Dit label classificeert huishoudelijke apparaten op hun energie-efficiëntie, van de meest efficiënte (A) tot de minst efficiënte (D). Voor 2021 werd het meest efficiënte nog aangeduid met A+++, maar dit is gewijzigd naar een eerlijker energielabel die meer gericht is op de gebruiker. Vergelijken van het oude en nieuwe label heeft geen zin, want het kan dus zijn dat jouw apparaat nog een oud energielabel A++ heeft, maar een nieuw energielabel C krijgt, terwijl hij nog net zo zuinig in verbruik is.  In het nieuwe label worden namelijk nieuwe methodes gebruikt om het stroomverbruik te meten en de energieklasse te bepalen. Er wordt bijvoorbeeld niet meer gekeken naar wat het apparaat verbruikt per jaar, maar per cyclus. Verder staat er op het label ook andere informatie, zoals de waterconsumptie van een vaatwasser of wasmachine, of het geluidsniveau van een koelkast. Deze informatie kan jou helpen om een goede keuze te maken, zowel op basis van de energie-efficiëntie als op basis van andere factoren die je belangrijk vindt.

energie besparen EU label oud nieuw

Lees ook: “Ecovriendelijk reizen: 10 tips voor duurzaam toerisme

Gebruik LED verlichting

De gloeilamp mag nog steeds verkocht en gebruikt worden, maar de productie van gloeilampen is binnen de Europese Unie inmiddels verboden. Aan de ene kant jammer, want de gloeilamp geeft een warm en gezellig sfeerlicht. Toch is er bepaald dat de gloeilamp in Europa niet meer gemaakt mag worden, simpelweg vanwege het hoge energieverbruik. Daarnaast is een LED-lamp 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.
Vervang je laatste gloeilampjes dus door LED verlichting. LED’s verbruiken minder energie en hebben een langere levensduur, waardoor ze zowel economisch als milieuvriendelijk zijn. En LED verlichting is in zoveel verschillende opties te krijgen, dat ook die warme en gezellige sfeer met LED te creëren is.

Isolatie

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, waardoor minder energie nodig is voor verwarming. Denk bijvoorbeeld aan:

Tochtstrips rond ramen en deuren om koude lucht buiten te houden en om de warmte in huis te houden.
Isolerende gordijnen helpen bij het isoleren van de ramen.
Radiatorfolie achter je radiator reflecteert de warmte terug je kamer in.
Isolatieplaten om de zolder of vliering te isoleren.
Isolatieschuim om kieren en gaten in muren, vloeren en plafonds te dichten.

Verlaag je thermostaat

Door de thermostaat een graadje lager te zetten in de winter, kun je tot wel 10% op je energierekening besparen.

Gebruik wat vaker een dikke trui of dekentje

Als je de thermostaat hebt verlaagd, maar je hebt het toch koud, trek dan eerder een dikke trui aan of sla een dekentje om je heen, in plaats van de thermostaat weer hoger te zetten.  

Gebruik natuurlijk licht

  • Door natuurlijk licht te gebruiken, hoef je minder kunstmatige verlichting in je huis te gebruiken. Dit bespaart energie en verlaagd de elektriciteitsrekening.
  • Natuurlijk licht brengt warmte in huis, vooral bij direct zonlicht. In de winter kan dit helpen om minder snel je verwarming open te draaien.
  • Natuurlijk licht heeft ook nog voordelen voor je gezondheid en welzijn: het verbetert je humeur en slaapkwaliteit en het verhoogt je productiviteit. Door meer natuurlijk licht in je huis te brengen, voel je je beter en heb je minder behoefte aan kunstmatige verlichting.
  • Natuurlijk licht maakt ruimtes ruimer en aantrekkelijker. Het laat ook de kleuren beter tot zijn recht komen.
energie besparen natuurlijk licht

Gebruik minder warm water

Door de temperatuur van het warme water te verlagen tot 60 graden Celsius, bespaar je energie. Het heeft nog een paar andere voordelen:
Het verkleint het risico op brandwonden
Het vermindert kalkaanslag en daarmee verleng je de levensduur van je apparatuur

Korter douchen en een waterbesparende douchekop

Korter douchen is om meerdere redenen een effectieve manier om energie te besparen:

  • Je verbruikt minder water, zo bespaar je op je energieverbruik wat weer leidt tot lagere energiekosten
  • Ook het verwarmen van water kost energie. Door korter te douchen verminder je de tijd waarin het water verwarmt moet worden wat ook weer zorgt voor minder energieverbruik.
  • De vraag naar waterzuivering wordt verlaagd. Dit draagt weer bij aan het verminderen van energie die nodig is voor het zuiveringsproces.
  • Het bespaart een hele hoop water. Aangezien water een kostbare hulpbron is draag je bij aan het behoud van deze belangrijke hulpbron.

Een waterbesparende douchekop laat per minuut maximaal 6,9 liter water door. Als er op de verpakking van de douchekop Volumeklasse Z staat, dan heb je een zuinig exemplaar.

Isoleer CV-leidingen

Door leidingen in de kruipruimte of op zolder te isoleren met buisisolatie, ga je warmteverlies tegen en krijg je de plek waar de warmte naartoe moet, sneller warm.

Lees ook: “De 10 leukste spelletjes voor kids

Gebruik een slimme meter

Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik nauwkeurig meet en realtime informatie geeft over je energieverbruik. In veel huishoudens zijn de traditionele analoge meters inmiddels vervangen door een slimme meter. Heb je nog geen slimme meter? Dan kun je deze aanvragen bij je energieleverancier. De voordelen van een slimme meter:

  • Je kunt je energieverbruik op elk gewenst moment van de dag bekijken. Zo wordt je bewuster van je energievebruik en kun je daar waar nodig, aanpassingen maken.
  • Slimme meters helpen je ook om bewuster te zijn van de tarieven voor elektriciteit. Sommige slimme meters kunnen verschillende tarieven weergeven, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Door inzicht te krijgen in deze tarieven, kun je je energieverbruik plannen en  proberen om energie-intensieve activiteiten te verminderen of te verschuiven
  • Door het realtime inzicht in je energieverbruik, kun je ook verspilling aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld zien of er apparaten zijn die onnodig energie verbruiken wanneer ze niet in gebruik zijn of stand-by staan. Door deze apparaten uit te zetten, kun je energieverspilling verminderen
  • Het verlaagt de CO2-uitstoot en daarmee draag je bij aan duurzaamheid
cshow

Elke stap die je zet in de richting van energiebesparing is een stap in de richting van een groenere, duurzamere toekomst. Door deze simpele tips toe te passen, draag je bij aan de bescherming van de planeet en verlaag je tegelijkertijd je energiekosten. Het gaat niet alleen om het maken van grote veranderingen, maar ook om de kleine dagelijkse gewoonten, die bij elkaar opgeteld nog steeds een groot verschil kunnen maken.

Lees ook: “De beste deal met vakantievergelijkers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »