Ga naar de inhoud

De beste skincare routine in 8 stappen

  • door

Wat is de beste volgorde voor het reinigen en verzorgen van je gezicht? 

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

Mijn routine

Over het algemeen bestaat mijn dagelijkse gezichtsverzorging uit het reinigen met een gezichtsreiniger onder de douche en daarna het aanbrengen van een vitamine E serum, soms in combinatie met niacinamide- en hyaluronserum en een hydraterende gezichtscrème. 

Mijn dagelijkse make-up beperkt zich meestal tot een eyeliner, een laagje mascara en als ik het nodig vind, een beetje concealer onder mijn ogen. 
Aan het eind van de dag, voordat ik ga slapen, verwijder ik dit weer met een make-up reinigingsdoekje. Dit is niet de allerbeste manier om je make-up te verwijderen, maar ik vind het wel makkelijk en lekker snel.
De reinigingsdoekjes van Nivea voor de gevoelige huid bijvoorbeeld, vind ik erg prettig.
Maar wanneer ik ook foundation en een blush gebruik, dan vind ik een goede reiniging en verzorging van mijn huid wel erg belangrijk om een droge en rode huid te voorkomen. Vooral met een gevoelige rosacea huid zoals ik heb, is de beste skincare routine toch wel van essentieel belang.

gevoelige huid

Voor de beste skincare routine volg je deze 8 stappen

Allereerst zorg je er natuurlijk voor dat niemand je kan storen wanneer jij er voor kiest om de beste skincare toe te passen en dat je alle ruimte in de badkamer hebt om je huid eens lekker te verzorgen. Neem je tijd en wees zacht voor je huid. Niet dat je nu uren bezig bent met deze stappen, in tegendeel! Maar haasten doen we al te vaak en een moment van selfcare is van groot belang voor een stralende huid. Zet een lekker muziekje aan en ontspan. Nu je jouw momentje geregeld hebt, ga je de volgende stappen nemen.

1. Verwijder make-up

Gebruik een make-up remover of een zachte reinigingsolie om alle make-up van je gezicht te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle resten grondig verwijdert, inclusief oogmake-up en lippenstift en vergeet vooral je nek en oren niet.
Mijn voorkeur gaat uit naar een zachte reinigingsmelk of -lotion omdat ik rosacea heb en mijn huid erg gevoelig is voor producten met olie of tonic. Een reinigingsmelk zoals ROC 3-1 multi action is lekker zacht voor mijn huid maar reinigt toch effectief. 

RoC Multi-Action 3-in-1 make-up verwijderaar

2. Reiniging

Gebruik een milde gezichtsreiniger die geschikt is voor jouw huidtype om je gezicht te reinigen. Masseer de reiniger zachtjes in je huid met je vingertoppen en spoel het daarna af met lauw water. Dit helpt om onzuiverheden, overtollig talg en vuil te verwijderen. De gezichtsreiniger van CeraVe is erg fijn en schuimt niet. In deze reiniger zitten meerdere ceramides en hyaluronzuur wat zorgt voor een hydraterend gevoel. 

CeraVe vochtinbrengende gezichtsreiniger

3. Exfoliëren (optioneel)

Als je huid geschikt is voor exfoliatie, kun je één tot twee keer per week een zachte gezichtsscrub of een chemische exfoliant gebruiken. Dit helpt dode huidcellen te verwijderen en de textuur van je huid te verbeteren. Spoel het product grondig af met water. Ik gebruik zelf geen exfoliant omdat mijn huid daar te gevoelig voor is. Maar als ik een merk kan aanraden dan is het die van Paula’s Choice. Deze vloeibare exfoliant is parabeen- en parfumvrij en werkt goed tegen puistjes en mee-eters . Lees wel goed de bijsluiter en hoe je dit product gebruikt voordat je het op je gezicht smeert. 

Paula's Choice SKIN PERFECTING

4. Toner

Breng een toner aan op een wattenschijfje en veeg zachtjes over je gezicht. Een toner helpt de pH-waarde van je huid in balans te brengen, verfrist de huid en verwijdert eventuele resterende onzuiverheden. De verfrissende toner van Anua met moerasanemoon is kalmerend en hydraterend. En moerasanemoon staat ook nog eens bekend om zijn antibacteriële werking.

Anua Heartleaf 77% kalmerende toner

5. Behandelingen (optioneel)

Als je specifieke huidproblemen hebt, zoals acne, donkere vlekken of fijne lijntjes, kun je nu behandelingen aanbrengen. Dit kunnen serums, spot treatments of andere gerichte producten zijn. Volg de instructies op de verpakking voor het aanbrengen van deze producten. 
Zelf heb ik, ondanks mijn gevoelige rosacea-huid, goede ervaring met Paula’s Choice Resist Anti-aging serum. Hier zit Retinol in, wat vaak niet samen gaat met rosacea, maar doordat ze de dosis laag houden kan mijn huid dit serum toch prima verdragen.

Paula's Choice RESIST Anti-Aging Retinol Serum

De Glow Super Elixer serum van Eilza Jones met vitamine E en o.a. Olie van de sojaboon is voedend, smeert erg fijn en geeft ook een mooie gloed.

ELIZA JONES Glow Super Elixer

6. Oogverzorging

Breng oogcrème aan rondom de ogen om de tere huid te hydrateren en fijne lijntjes te verminderen. Gebruik je ringvinger om zachtjes te kloppen en het product in te laten trekken. Voor een fijne oogverzorging kies ik La Roche Posay Hydraphase intense Eyes. Deze is hydraterend, verminderd wallen en is geschikt voor de gevoelige huid.

La Roche Posay Hydraphase Intense Eyes

7. Hydratatie

Breng een moisturizer aan op je gezicht en hals om je huid te hydrateren en te verzorgen. Kies een moisturizer die geschikt is voor jouw huidtype en masseer het product zachtjes in met opwaartse bewegingen. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk raakte mijn dagelijkse gezichtscrème op en moest ik op zoek naar iets nieuws. Bij een Franse drogisterij werd mij deze Moisturizing Lotion van CeraVe aangeraden en ik wil nooit meer anders. Ook als ik geen tijd of zin heb in de complete huidverzorging, smeer ik hiermee mijn gezicht in. Dit is mijn all day every day gezichtscrème. Het smeert fijn, trekt snel in en geeft een prettig gehydrateerde huid.

CeraVe - Vochtinbrengende lotion

8. Zonbescherming (overdag)

Als laatste stap, breng een zonbeschermingscrème aan op je gezicht om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Kies een breed spectrum SPF met minimaal factor 30 en breng het gelijkmatig aan. Ook voor de zonnebrandcrème kies ik voor CeraVe, Mineral Zonnebrandcrème, maar ik pak altijd factor 50, natuurlijk ook weer vanwege mijn gevoelige huid. Smeer bij deze crème niet te veel in 1x want dat kan zorgen voor een witte waas op je gezicht.

CeraVe Mineral zonnebrandcrème

Make-up aanbrengen

Na deze huidverzorging van 8 stappen kun je met een gerust hart (en een goed verzorgde huid) je make-up aanbrengen. Let op: volg dan bij het verwijderen van de make-up wel deze 8 stappen om er zeker van te zijn dat je huid er ook zonder make-up weer stralend en fris uit ziet!

Variety of Makeup Products

Minimale reiniging en verzorging

Voor de beste skincare routine is het belangrijk om deze stappen dagelijks te volgen, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds, om je huid gezond, schoon en goed verzorgd te houden. Maar weten allemaal dat het dagelijks toepassen van zo’n uitgebreide verzorging niet altijd even goed uitkomt. Zorg er dan in ieder geval voor dat je stap 1 en 2 doet en je huid goed reinigt en stap 6 en 7 voor een goede hydratatie van je huid (en stap 8, de zonbescherming, als je de stappen ‘s ochtends uitvoert).

Onthoud dat het kiezen van producten die geschikt zijn voor jouw huidtype en het dagelijks volgen van een huidverzorgingsroutine essentieel zijn als je ook daadwerkelijk resultaat wilt zien. 

De beste skincare routine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *