Disclaimer: De post ‘de leukste spelletjes’ bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy.
Leukste spelletjes om met kinderen te spelen
Inhoudsopgave
Tablet verslaafd
De leukste spelletjes blijven naar mijn mening de nostalgische bordspellen die je aan de keukentafel speelt. Mijn zoontje heeft echter een iPad en hij is er soms uren niet vanaf te krijgen. Hij is helemaal gek van een bepaald spelletje, wat wereldwijd door heel veel mensen wordt gespeeld. Binnen no time had hij het spel onder de knie en hij weet me haarfijn uit te leggen hoe alles werkt, wat je moet doen, wat je kunt kopen en hoe je kunt winnen.
Dat is aan de ene kant heel leuk om te zien, hij is er goed in en dat maakt hem trots. Aan de andere kant kan ik me zorgen maken om het feit dat hij bijna onbereikbaar lijkt als hij op de iPad speelt. Drie keer zijn naam roepen en geen reactie krijgen is meer regel dan uitzondering geworden en als je een antwoord krijgt, gaat het vaak gepaard met een diepe zucht en geïrriteerde stem.
De leukste spelletjes
Na de zoveelste keer een boze blik te ontvangen dacht ik, dat moet anders! Dus ik ben op zoek gegaan naar de leukste spelletjes die je nostalgisch aan de eettafel speelt met 2, 3, 4 of meer personen.
En wat blijkt? Dat vindt hij hartstikke leuk! Niet dat hij zijn iPad nu voor altijd aan de wilgen heeft gehangen (en dat hoeft ook niet), maar de aandacht, het samenspel, vragen stellen en beantwoorden, nadenken over iets anders dan op een scherm turen, maakt dat hij wat vaker de iPad aan de kant legt en vraagt om een gezelschapsspelletje te spelen.
Om je een idee te geven wat leuk en interessant is, heb ik 10x de leukste spelletjes op een rijtje gezet met tekst en uitleg.
- Beat The Parents
- Sonic Super Teams
- Monopoly Junior
- Trivial Pursuit Familie Editie
- Party en Co Junior
- Uno
- Jenga
- Labyrinth Junior
- Levensweg Elektronisch Bankieren
- Scrabble Junior
Beat The Parents
Beat the parents hoort natuurlijk bij één van de leukste spelletjes en is een spel vanaf 8 jaar en minimaal 2 spelers en het is de bedoeling dat de kinderen het als team opnemen tegen de ouders (of in ieder geval een team van een oudere generatie).
Als team schrijf je op een kaartje wat je bereid bent te doen of te geven als je verliest. Dat kan van alles zijn; van een hele week de vaatwasser inruimen of stofzuigen tot een avondje bioscoop of een cadeautje kopen. Elk team stelt vragen van de generatie van het andere team aan het andere team. Met andere woorden: de makkelijke vragen zijn voor de kinderen, de moeilijkere vragen zijn voor de ouders. De kinderen hebben de gele pion en de ouders hebben de rode pion en de kinderen mogen beginnen met het spel. Je hebt geen dobbelsteen nodig, want je zet de pion per goed beantwoordde vraag één stapje vooruit. Op de vragenkaartjes staan steeds drie vragen voor de kinderen en drie vragen voor de ouders. Bij een goed antwoord zet je dus een stapje vooruit, maar als je de vraag fout hebt, gaat de beurt naar het andere team. Wanneer je op een uitdagingenvakje komt, wordt er geen vragenkaartje gepakt, maar een challengekaart. De speler van het team die op het challenge vakje komt, kiest een tegenstander van het andere team en zij doen de challenge die op het kaartje staat, binnen de tijd van de zandloper. Het team dat wint, mag het aantal stappen zetten dat op het uitdagingenkaartje staat. Tenzij je weer op een challenge vakje terecht, is het andere team weer aan zet. Zo ga je door tot één van de teams op het laatste challenge vakje staat. Het team dat wint, wint het spel en mag de afgesproken prijs innen.
Dit spel is vooral leuk omdat je daadwerkelijk iets kan winnen, wat er voor kan zorgen dat je kind extra gemotiveerd is om een spelletje te doen.
Sonic Super Teams
Sonic Super Teams hoort ook bij de leukste spelletjes, vooral als je kind groot fan is van de blauwe egel. Het is een spel vanaf 7 jaar waar je het in teams tegen elkaar opneemt en je moet zo snel mogelijk bij de finish zien te komen. Er zijn 8 figuurtjes verdeeld over 4 kleuren (4 teams dus). Als je met z’n tweeën speelt, kies je 2 teams (dus vier figuurtjes met twee kleuren). Speel je met z’n drieën, dan kies je elk 1 team (twee figuurtjes met één kleur) en valt er 1 team (twee figuurtjes met één kleur) af. Wanneer je met z’n vieren speelt, dan speel je twee tegen twee met ieder 2 teams (dus vier figuurtjes met twee kleuren).
De jongste deelnemer begint en iedereen krijgt zes blauwe kaartjes, de zogenaamde movement kaartjes. Op die kaartjes staan de verschillende kleuren van de teams en het aantal stappen dat je mag zetten. Het maakt niet uit welke teams jij hebt, het kan gebeuren dat je ook kaartjes hebt met de kleuren van de tegenstander, maar die moet je wel zetten. Per kaartje zet je één figuurtje van het betreffende team.
Als je op een plaatje met gouden ringen komt, mag je het aantal zetten verdubbelen. Kom je op een plaatje met spikes, dan mag je de volgende ronde maar één zet vooruit. Er zijn ook dubbele plaatjes met zowel ringen als spikes. De speler die op dat moment speelt, mag bepalen op welk plaatje het figuurtje komt te staan. Moet je een zet voor het team van je tegenstander zetten, dan kun je er dus voor kiezen om dat figuurtje op de spikes te plaatsen. De bruine vlakken op het bord zijn de zogenaamde loopings. Als je zet eindigt op een looping, dan moet je het figuurtje terugzetten naar het eerste groene plaatje vóór de looping.
Kom je op een plaatje met een vraagteken, dan moet je een rood kaartje pakken. Dit zijn de bonuskaarten. Deze kaarten zorgen er onder andere voor dat je je zetten kunt versnellen en dat je je kunt beschermen tegen de spikes. Trek je de bonuskaart met het vraagteken, dan moet iedere speler een bonuskaart pakken.
Kom je met je team (dus 2 figuurtjes met dezelfde kleur) als eerste aan bij de finish, dan heb je gewonnen.
Dit is een leuk, makkelijk en snel spel, want je kunt het in ongeveer 20 minuten uitspelen. Perfect voor de jonge Sonic fan!
Monopoly Junior
Monopoly Junior mag niet ontbreken bij de leukste spelletjes is van 2-4 spelers vanaf 5 jaar. Bij monopoly junior wint degene die het meeste geld heeft op het moment dat er een speler failliet gaat. De spelregels zijn zo goed als hetzelfde als bij het spel voor volwassenen, maar dan simpeler.
Iedere speler kiest een figuurtje en krijgt een kaartje met dat figuurtje en 12 muntjes met dat figuurtje er op. Eén speler is ook de bank, en de bank beheert het geld.
Er wordt gespeeld met briefgeld van 1 Monopoly Euro en net als in het originele spel zijn er ook Kans kaarten. De jongste speler begint, en met de dobbelsteen wordt het aantal zetten bepaald. Elke keer dat je op of voorbij Start komt, krijg je 2 Monopoly Euro. Kom je op een plaatje met een vraagteken, dan moet je een Kans kaartje pakken en uitvoeren wat er op het kaartje staat. Als je op een plaatje komt met een plaatje met een stuk grond wat nog niet is gekocht, dan moet je het kopen. Je legt een puntje met het plaatje van jouw figuurtje erop, zodat iedereen weet dat het jouw stuk grond is. Wanneer je op een plaatje komt met een stuk grond wat al door een andere speler is gekocht, dan moet je huur betalen. Heeft die speler alle stukken grond van dezelfde kleur, dan betaal je tweemaal de huur. Als je op het plaatje komt waarop staat dat je naar de gevangenis moet, dan ga je naar de gevangenis en daar mag je bij de volgende ronde uit als je 1 Monopoly Euro betaalt. Tenzij je een Kans kaart hebt met een vrijpas voor de gevangenis, dan hoef je niet te betalen. Als je op een plaatje komt met een stuk grond en je kunt het niet kopen, of als het een stukje grond van een andere speler is en je kunt geen huur betalen of een kanskaart kopen, dan ben je failliet en heb je verloren. Dat is de makkelijke versie. Speel je de iets moeilijkere versie, dan mag je je eigen stukje grond verkopen en van dat geld de huur betalen. Heb je dan nog niet genoeg geld, dan ben je failliet en heb je verloren. De speler met het meeste geld heeft dan gewonnen. Als het gelijkspel is, dan wordt de waarde van de gekochte stukjes gegrond ook opgeteld en de speler die dan het hoogste bedrag heeft, heeft gewonnen.
Deze versie van Monopoly is een goede leermethode om te betalen met (nep)geld en om je kids vooral voor te bereiden op het grote Monopoly spel.
Monopoly heeft verschillende varianten op zowel de junior als de volwassene versie. Voor kinderen heb je bijvoorbeeld ook de Monopoly Junior Elektronisch Bankieren versie, waarbij betalen en geld ontvangen via een pinpas gaat. Dan heb je nog de Monopoly Wereldreis versie, waarbij je in plaats van huizen en hotels nu bepaalde reisbestemmingen kunt kopen. En dan heb je nog de verschillende versies met bekende figuren, zoals de Monopoly Friends-editie en de Monopoly Super Mario-editie.
Trivial Pursuit Familie editie
Trivial Pursuit familie editie is voor kinderen vanaf 8 jaar en je kunt het spelen van 2 tot 6 spelers.
Er zijn blauwe kaartjes met vragen voor de volwassenen en gele kaartjes met vragen voor de kinderen. Met de dobbelsteen wordt het aantal zetten bepaald en je begint vanuit het midden. Iedere speler kiest een gekleurde pion. Net als bij de originele editie wordt er een vraag gesteld aan de hand van de kleur waar je op belandt en als je de vraag goed hebt, mag je een taartpuntje van die kleur aan je pion toevoegen. Als je op een plaatje komt waar op staat ‘nog eens gooien’ dan mag je vanzelfsprekend nog een keer de dobbelsteen gooien. Voor je laatste taartpuntje moet je in het midden staan. Zolang je daar niet staat, moet je dus blijven dobbelen, net zolang tot je in het midden staat. Wanneer je de vraag dan goed beantwoord, en je pion is als eerste vol, dan heb je gewonnen.
Dit spel is vooral leuk en leerzaam vanwege de vele vragen. Zo wordt je kennis op een speelse manier vergroot.
Ook Trivial Pursuit heeft verschillende edities, zoals de editie met vragen over de periode 2010-2020 en de Harry Potter-editie, met inderdaad, alleen maar vragen over Harry Potter.
Party & Co Junior
Party en Co Junior hoort natuurlijk ook bij de leukste spelletjes. Dit spel is voor kinderen vanaf 8 jaar en wordt gespeeld in teams. Je kunt het spelen vanaf 4 spelers tot wel 20 spelers.
De bedoeling is dat je zo snel mogelijk naar het midden van het spelbord komt. Met de dobbelsteen bepaal je het aantal zetten en het plaatje waar je op terecht komt, bepaald wat voor soort opdracht je moet uitvoeren. De opdracht voer je uit aan de hand van het kaartje dat je trekt. Het oranje plaatje staat voor schetsen, turquoise staat voor gebaren, roze betekent neuriën en imiteren, groen staat voor het verboden woord en paars betekent dat je een vraag moet beantwoorden. De ene speler in het team voert de opdracht uit, de andere speler in het team moet raden wat het is, binnen de tijd van de zandloper. Als het antwoord goed is, dan mag je nog een keer met de dobbelsteen gooien en een opdracht uitvoeren. Het vakje met de dobbelsteen betekent natuurlijk dat je nog een keer mag gooien. Kom je als team als eerst aan op het middelste vak, dan heb je gewonnen.
Dit spel is afwisselend en leuk door de verschillende opdrachten die uitgevoerd moeten worden.
Uno
Uno is voor kinderen vanaf 7 jaar en je kunt het spelen van 2 tot 10 spelers. Dit kaartspel is te vergelijken met het spelletje ‘pesten’.
Iedere speler krijgt 7 kaarten en de bedoeling is dat je zo snel mogelijk van je kaarten afkomt en als eerste 500 punten bij elkaar speelt.
De rest van de kaarten wordt op een stapel met de plaatjes naar beneden gelegd. Er wordt één kaart getrokken en die leg je met het plaatje naar boven.
De bedoeling is dat je daar een kaart oplegt met dezelfde kleur of hetzelfde cijfer. Heb je geen kaart die er op gelegd kan worden, dan pak je een kaart van de stapel. De beurt gaat daarna naar de volgende speler. Net als bij ‘pesten’ zitten er een aantal kaarten tussen waarbij bijvoorbeeld de speelrichting wijzigt, een beurt overslaan, twee kaarten pakken, vier kaarten pakken en een andere kleur kiezen. Volgens de spelregels mag er niet een pestkaart op een pestkaart worden gelegd (zoals bij Pesten wel mag) maar je mag wel eindigen met een pestkaart. Heb je nog één kaart over, dan moet je ‘uno’ roepen. Doe je dat niet, dan moet je twee extra kaarten pakken. Wanneer je je laatste kaart op tafel legt, dan heb je de ronde gewonnen. Anders dan bij Pesten, worden bij UNO de punten van de kaarten van de andere spelers bij elkaar opgeteld en die punten gaan naar de winnaar van die ronde. Alle kaarten hebben een bepaalde waarde. Degene die als eerste 500 punten heeft, is de winnaar. Dit spel is iets makkelijker dan het ouderwetse Pesten en is vooral een snelheidsspelletje.
Jenga
Jenga is voor kinderen vanaf 6 jaar en je kunt het spelen vanaf 1 speler. Deze bouwtoren hoort uiteraard ook bij de leukste spelletjes en is goed voor de motoriek en concentratie.
Er wordt een toren gemaakt van de houten blokjes. Je begint met drie blokjes naast elkaar, dan drie blokjes dwars er boven op, dan weer die blokjes dwars er boven op, en zo door tot de toren klaar is. Per beurt haal je één blokje weg en als de toren niet binnen 10 seconden omvalt, is de volgende speler aan de beurt. Het blokje dat je er tussenuit haalt, moet je weer boven op de toren leggen. Je mag het blokje slechts met één vinger aanraken en verwijderen en de bovenste volle rij blokjes telt niet mee. Ben je de laatste speler die het voor elkaar krijgt om een blokje weg te halen zonder dat de toren valt, dan heb je gewonnen. Degene die verliest, moet de toren opnieuw opbouwen voor het volgende spel. Dit is een leuk spel waar goed bij nagedacht moet worden en als je heel goed bent, kan een ronde heel lang duren.
Labyrinth Junior
Labyrinth junior is voor kinderen vanaf 5 jaar en je kunt het spelen van 2 tot 4 spelers.
Op het bord staan 12 items die je moet verzamelen. Op de bijbehorende muntjes staat welk item je moet verzamelen. Deze muntjes worden op de kop gelegd zodat je niet kan zien wat er op staat. Je begint door het pakken van zo’n muntje en dan weet je welk item je als eerst moet zien te krijgen. Degene die de meeste items verzameld, heeft gewonnen. Dat is nog knap lastig, want het labyrint kan bewegen waardoor je zomaar tegen een muur aanloopt. De kaartjes op het bord vormen het labyrint, maar deze liggen los en worden in willekeurige volgorde op het bord gelegd. Er is één extra kaartje en dat kaartje moet vanaf de zijkant op het bord worden geschoven waardoor het pad van het labyrint verandert.
De jongste speler begint en mag eerst een muntje omdraaien. Vervolgens mag het extra labyrintkaartje op het bord worden geschoven, bij één van de aangegeven pijltjes op het bord. Zo kun je bekijken en bepalen wat de beste weg is richting jouw te verzamelen item. Als je in één keer bij je item kunt komen, dan win je het muntje. Lukt het niet omdat de weg geblokkeerd is, dan zet je jouw pion zo neer, dat je het dichtstbij het item in de buurt komt. Pas als je dat item hebt, mag je een nieuw muntje omdraaien. De volgende speler draait ook weer een muntje om en plaatst het extra labyrintkaartje op het bord en probeert zo snel mogelijk het item te pakken. Degene die uiteindelijk de meeste items heeft verzameld, wint het spel.
Dit is een spel waarbij tactisch gewerkt moet worden. Het is een leuk spelletje voor de jongere kinderen en duurt ongeveer 15 minuten. Zo verliezen ze ook hun aandacht niet en blijft het leuk.
Levensweg Elektronisch Bankieren
Levensweg Electronisch Bankieren hoort bij de leukste spelletjes omdat je op spelenderwijze leert omgaan met geld. Dit spel is voor kinderen vanaf 8 jaar en je kunt het spelen van 2 tot 4 spelers. Deze versie is hetzelfde als de originele versie, maar dan met een bankpas in plaats van briefgeld.
Elke speler krijg een auto, een muntje en een bankpas in dezelfde kleur van de auto. Al het geld staat op de bankpas, dus er komt geen fysiek (nep)geld aan te pas. Iedere speler begint met 400.000 Euro op de bankpas. Met de bijgeleverde pinautomaat kun je geld storten en geld betalen. Degene die aan het eind van het spel het meeste geld heeft, heeft gewonnen. Je pion is een auto met gaatjes er in, waar je tijdens het spel de zogenaamde poppetjes aan toe kan voegen (een partner en kinderen) en eventueel een huisdier. Iedere speler kiest voor de start welke richting je neemt, carrière of studie. Als je voor studie kiest, dan moet je de bank geld betalen en je pakt twee kaarten van de ‘carrière’ stapel en kiest een beroep. Als je voor carrière kiest, dan hoef je de bank geen geld te geven. Je pakt ook twee kaarten van de ‘carrière’ stapel en kiest een beroep. Je mag echter geen beroep kiezen waar een diploma op staat (dan moet je dus eerst gestudeerd hebben). Je mag één poppetje in de auto zetten en dan kan het spel beginnen.
De jongste speler begint door een draai aan het rad te geven. Het cijfer waar het rad stopt, is het aantal zetten dat je mag nemen. Als je op een zwart vlakje terecht komt, pak je een actiekaart. Hier staat een opdracht op die je moet uitvoeren. Je moet dan bijvoorbeeld je medespelers geld laten betalen, of een carrièreopdracht doen waar je zelf voor moet betalen. Deze actiekaart hou je bij je en aan het eind van het spel, als het geld wordt geteld, lever je de actiekaarten in bij de bank want hier kun je ook weer geld voor krijgen.
Verdeeld over het bord staan verder nog levensmijlpalen waar je moet stoppen ongeacht het aantal wat je op het rad hebt gedraaid. Verder krijg je om de zoveel beurten je salaris gestort. Kom je op een plek waar ‘baby’ staat, dan mag je een kindpoppetje in je auto zetten. Kom je op een plek waar ‘huis’ op staat, dan kun je een huis kopen of verkopen. Wanneer je op een plek komt met ‘investeren’, dan kun je ergens in investeren en iedere speler die op jouw investering terecht komt, moet jou geld betalen. Zo zijn er verschillende plekken met een levensgebeurtenis die je kunt toevoegen, uitvoeren en waar je extra geld mee kunt verdienen. Als je geen geld hebt om een andere speler te betalen, dan kun je geld lenen van de bank. Dit geld moet je weer terugbetalen aan de bank inclusief rente.
Wanneer je op een plek met een schijfje komt, dan wordt een soort roulette spel gespeeld. Je zet het muntje die je aan het begin van het spel krijgt in op een getal waarvan jij denkt dat het rad op komt. De pinpas bepaald het bedrag dat je kunt winnen en met een draai aan het rad wordt het winnende getal bepaald. De speler die in dit vakje komt, mag zijn eigen muntje en een extra zilveren muntje inzetten. De andere spelers zetten alleen hun eigen muntje in. Het spel is afgelopen als iedere speler bij het pensioen aankomt. Iedere speler verkoopt dan zijn woningen, betaald de leningen af en krijgt een bedrag voor ieder kind in de auto. Daarna telt iedereen zijn geld bij elkaar op en degene met het meeste geld heeft gewonnen. Wanneer het gelijkspel is, dan wint degene die als eerste bij het pensioen is aangekomen. De bedragen die je kunt verdienen en moet betalen zijn natuurlijk extreem hoog, maar het is een leuk spel om te leren met geld om te gaan zonder dat je daadwerkelijk (nep)geld in je handen hebt.
Scrabble Junior
Scrabble Junior is voor mij nostalgie omdat ik Scrabble met mijn oma speelde en hoort daarom bij de leukste spelletjes. Deze versie is voor kinderen vanaf 5 jaar en je kunt het spelen van 2 tot 4 spelers.
Er zijn twee levels die je kunt spelen.
Level 1 is met het bord met voorbedrukte letters en plaatjes. De plaatjes zijn een voorbeeld voor het woord dat met de voorbedrukte letters gemaakt kan worden. De woorden worden gespeld en de letterblokjes worden op het bord gelegd. Elke speler begint met vijf letterblokjes. De speler die begint legt twee letters op het bord die overeenkomen met de letters die voorbedrukt zijn. Ze hoeven niet in een bepaalde volgorde en mogen (op de voorbedrukte letters na) op elke willekeurige plek worden gelegd, zolang je maar een woord kan maken. De speler mag na het leggen twee nieuwe letterblokjes pakken. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Elke keer dat je een compleet woord hebt gelegd, mag je een blauw fiche pakken en de speler die uiteindelijk de meeste fiches heeft, is de winnaar.
Level 2 is met kleuren en punten tellen. Deze variant is bijna hetzelfde als de alom bekende Scrabble en hier geldt dat de speler die de meeste punten scoort met complete woorden, de winnaar is. Ook hier krijgt elke speler vijf letterblokjes. De eerste speler moet een compleet woord maken en moet beginnen vanaf de ster in het midden van het bord. Na het leggen van een woord, vul je je letterblokjes weer aan tot vijf blokjes.
Je kunt op twee manieren punten scoren, namelijk: voor elke letter die je op het bord legt tijdens jouw beurt, krijg je een punt. Daarnaast krijg je voor de letters die op het donkerblauwe vak staan dubbele punten, en je krijgt driedubbele punten voor de letters die op het rode vak staan. Je speelt door tot de letterblokjes op zijn, of tot niemand meer een woord kan leggen.
Een ouderwets spelletje in een nieuwer (en makkelijker) jasje en ideaal voor kinderen om woorden te leren en te leren spellen.
Inspiratie
Er zijn dus genoeg mogelijkheden met de leukste spelletjes om je kind van de tablet of IPad af te krijgen. De kunst is natuurlijk wel dat je het voor elkaar krijgt dat ze daadwerkelijk iets anders willen doen!
Ik hoop dat je met de leukste spelletjes wat inspiratie hebt gekregen en dat je aan de hand van de uitleg een beetje kunt bepalen of het spel iets voor jouw kind is.
Lees ook: “25x de leukste attracties voor kids om te bezoeken“
leukste spelletjes voor kids | leukste spelletjes voor aan tafel | leukste spelletjes voor kinderen | leukste spelletjes voor een gezellige avond | leukste spelletjes voor kids | leukste spelletjes om over na te denken | leukste spelletjes die educatief zijn | leukste spelletjes die leerzaam zijn | leukste spelletjes waar je creatief van wordt | leukste spelletjes om het weekend door te komen | leukste spelletjes voor de leukste kinderen