Wat is een holistische benadering en waarom zou je er iets mee moeten doen?
Ik kom op internet steeds meer termen tegen die ik niet ken, maar die me wel nieuwsgierig maken. Zo ook het holisme, een holistische benadering, de holistische levensstijl. Ik ben op onderzoek gegaan en in dit artikel deel ik in het kort wat ik over dit onderwerp ben tegen gekomen.
Stel, je hebt hoofdpijn. Wat doe je? Grijp je meteen naar de paracetamol en wacht je geduldig tot je hoofdpijn over gaat? Of ga je bij jezelf na wat de oorzaak van de hoofdpijn kan zijn? Misschien komt het doordat je slecht hebt geslapen, te weinig water hebt gedronken, of zit je te piekeren en heb je stress door je werk? Een holistische benadering betekent dat je naar het gehele plaatje gaat kijken.
Inhoudsopgave
Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy.
Holistisch
Maar wat betekent “holistisch” eigenlijk? Het woord komt van het Griekse “holos”, wat ‘geheel’ betekent. Bij een holistische benadering kijk je dus niet alleen naar de symptomen, maar naar de mens als geheel: lichaam, geest, emoties, spiritualiteit en zelfs de omgeving waar je in leeft. Dat lijkt zweverig, maar eigenlijk klinkt het best logisch.
De basisprincipes van een holistische benadering
Een holistische benadering draait dus om het idee dat alles met elkaar is verbonden. Je fysieke en mentale gezondheid, je emotionele welzijn, spiritualiteit en je fysieke- en sociale omgeving.
- Lichaam
Je fysieke gezondheid is de basis. Denk aan voeding, beweging, slaap en ontspanning. Als je lichaam niet in balans is, kan dit invloed hebben op je mentale en emotionele welzijn. - Geest
Je gedachten en overtuigingen hebben een enorme invloed op hoe je je voelt. Positief denken is niet zomaar een cliché, het kan echt helpen om je beter te voelen. - Emoties
Emoties kunnen op en neer gaan. Het is belangrijk om ze te erkennen en te begrijpen in plaats van ze weg te stoppen. - Spiritualiteit
Dit gaat over je verbinding met iets dat groter is dan jezelf. Dat kan religie zijn, maar ook je eigen intuïtie, een gevoel van zingeving, of simpelweg tijd nemen om stil te staan bij het leven. Spiritualiteit helpt je om meer in contact te komen met wie je echt bent en wat je belangrijk vindt. - Omgeving
Je omgeving speelt een grote rol in hoe je je voelt. Dit kan je fysieke omgeving zijn, zoals je huis, maar ook je sociale omgeving, zoals je vrienden en familie
Lees ook: “Mindfulness en zelfzorg: 10 tips voor ontspanning tijdens de koude maanden.“
Wat zijn de voordelen van een holistische benadering?
- Duurzame oplossingen
In plaats van alleen naar de symptomen te kijken, ga je op zoek naar de oorzaak. Dat zorgt vaak voor blijvende resultaten.
Bijvoorbeeld: als je last hebt van chronische rugpijn, dan kijk je niet alleen naar de pijnstilling, maar ook naar je houding, stressniveau en eventuele emotionele spanningen - Meer balans
Door aandacht te besteden aan alle aspecten van je leven, voel je je vaak rustiger en meer in balans. Balans betekent hier niet dat alles perfect moet zijn, maar dat je een gezonde afwisseling hebt tussen werk, ontspanning en zelfzorg. - Betere zelfzorg
Je leert beter naar jezelf te luisteren en te begrijpen wat je nodig hebt.
Stel je voor: in plaats van door te ploeteren terwijl je je uitgeput voelt, neem je een moment om te rusten en na te denken over wat je energie geeft. - Je voelt je gezien
Een holistische benadering erkent dat je meer bent dan alleen lichaam of een probleem. Het gaat om jou als geheel.
Denk aan een coach of therapeut die niet alleen je klacht behandelt, maar luistert naar je verhaal en je als persoon begrijpt. - Zingeving
Door spiritualiteit een plek te geven, ontdek je wat echt belangrijk voor je is, wat je energie geeft en waar je gelukkig van wordt.
Dit kan zo simpel zijn als een wandeling in de natuur, vrijwilligerswerk of het lezen van een inspirerend boek
Hoe werkt een holistische benadering in de praktijk?
Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar hoe pas je dit toe in je dagelijkse leven?
Ben je bijvoorbeeld constant moe, neem dan in plaats van een extra kop koffie of blikje Red Bull, de tijd om jezelf een paar vragen te stellen:
- Hoeveel slaap krijg ik echt?
- Eet ik voldoende gezonde voeding?
- Heb ik te veel stress op mijn werk?
- Voel ik me emotioneel uitgeput?
- Neem ik de tijd voor mezelf om op te laden?
Misschien ontdek je dat je slaaptekort hebt door te veel schermtijd ’s avonds, of dat je je grenzen niet goed bewaakt op je werk. Door het probleem vanuit verschillende hoeken te bekijken, kun je een oplossing vinden die echt werkt.
Heb je last van veel stress? Dan kun je een ontspanningsmassage boeken (zeker geen slecht idee), maar je kunt ook gaan kijken naar de oorzaak van je stress. Misschien helpt het om je agenda opnieuw in te richten, minfulness-oefeningen te doen, of een goed gesprek te hebben met een vriendin. Misschien ontdek je dat een dagelijkse meditatie van vijf minuten je helpt om meer rust te vinden.
Lees ook: “De kracht van voedingssupplementen: vitamines en mineralen.“
Kritiek en misverstanden
Nu hoor ik je denken: “Klinkt goed, maar is dit niet gewoon een hippe trend?” Het klopt dat “holistisch” een beetje een modewoord is geworden, maar het idee erachter is al eeuwenoud. Denk aan oude geneeswijzen zoals Ayurveda of traditionele Chinese geneeskunde.
Een ander misverstand is dat een holistische benadering “zweverig” zou zijn. Maar laten we eerlijk zijn, wat is er zweverig aan goed voor jezelf zorgen en verder kijken dan alleen de oppervlakte? Je hoeft echt geen wierook aan te steken of op een berg te gaan mediteren (tenzij je dat leuk vindt, natuurlijk).
Boeken over de holistische benadering
Er zijn verschillende boeken te koop die je inspireren, als je meer wilt weten over een holistische levensstijl. Degenen die mij het meest aanspreken zijn “Holistisch leven – moeiteloos gelukkig zijn” en “Holistisch leven voor beginners“. ‘Holistisch leven – moeiteloos gelukkig zijn’ biedt praktische tips en inzichten om meer balans en geluk in je leven te brengen. En ‘holistisch leven voor beginners’ is ideaal voor wie net begint met het verkennen van een holistische levensstijl en biedt eenvoudige stappen om een meer verbonden en bewuste levenswijze te ontwikkelen.
Tot slot
Een holistische benadering is dus eigenlijk niets meer dan het grotere plaatje bekijken. Het gaat om balans, verbinding en aandacht voor jezelf. En daar is niks zweverigs aan. Soms betekent dat een extra kop thee drinken terwijl je naar je favoriete serie kijkt. Maar het kan ook betekenen dat je diepe vragen stelt en keuzes maakt die echt bij jou passen.
Dus of je nou jong bent of al wat meer levenservaring hebt: geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat voor jou werkt. Lees vooral de boeken en kom er achter of de holistische benadering iets voor jou is. En zeg nou zelf, wie wil er niet lekker in z’n vel zitten – van top tot teen en van binnen en van buiten?