Ga naar de inhoud

Herfst Skincare Routine: 5 tips om je huid te beschermen tegen de kou

  • door

Herfst skincare routine

De herfst is begonnen en dat betekent niet alleen warmere kleding en knusse avondjes, maar ook een kleine aanpassing in je huidverzorgingsroutine. De overgang van een warme zomer naar een koudere en natte herfst kan een flinke impact hebben op je huid. Droogheid, gevoeligheid en een doffe teint zijn veelvoorkomende problemen tijdens dit seizoen. Daarom is het belangrijk om je herfst skincare routine aan te passen om je huid optimaal te beschermen tegen de kou en wind. In dit blog deel ik vijf belangrijke tips om je huid te beschermen en verzorgen tijdens de herfstmaanden, zodat je met een stralende huid dit koude seizoen kunt trotseren.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy. 

Lees ook: “De beste skincare routine in 8 stappen

Hydrateer je huid intensiever

De lagere temperaturen en wind zorgen vaak voor een drogere huid, dus het is belangrijk om je huid goed te hydrateren. Denk aan een rijkere gezichtscrème die extra voedende ingrediënten bevat zoals hyaluronzuur, glycerine en ceramiden. Deze ingrediënten helpen vocht vast te houden en zorgen ervoor dat je huid soepel en gehydrateerd blijft. Verwen jezelf tijdens je herfst skincare routine ook met een hydraterend serum onder je dag- en nachtcrème voor een extra boost.

CeraVe - Vochtinbrengende lotion

Mijn tip:
CeRaVe Moisturizing lotion
Een rijke lotion met hyaluronzuur en ceramiden, die helpen de natuurlijke vochtbarrière van je huid te herstellen en langdurig vocht vast te houden. Deze is perfect voor de droge en gevoelige huid.

Alternatief:
La Roche-Posay Hydraphase Riche
Dit is een intens hydraterende crème met hyaluronzuur die de huid diep voedt en lang gehydrateerd houdt. Ideaal voor het koude weer.

la roche posay hydraterende creme

Exfolieer regelmatig, maar mild

In de herfst kan je huid er wat dof uitzien door de ophoping van dode huidcellen. Regelmatig exfoliëren helpt je huid te vernieuwen en laat je teint stralen. Kies voor een milde exfoliant, zoals een enzymatische peeling of een exfoliant met AHA’s of BHA’s, die je huid niet uitdroogt of irriteert. Eén tot twee keer per week exfoliëren is voldoende om je huid zacht en glad te houden. Exfoliëren blijft optioneel, omdat sommige huidtypen daar te gevoelig voor zijn.

Paula's Choice exfoliant

Tip:
Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant
Deze zachte exfoliant met salicylzuur (BHA) verwijdert effectief dode huidcellen zonder de huid te irriteren, waardoor je een stralende, gladde huid krijgt.

Alternatief:
Dermalogica Daily Microfoliant
Deze milde exfoliant is in poedervorm en bevat enzymen om dode huidcellen te verwijderen en de huidtextuur te verfijnen zonder uitdroging.

Dermalogica exfoliant

Investeer in een goede olie of serum

Een gezichtsolie kan een fijne toevoeging zijn aan je herfst skincare routine. Oliën zoals arganolie, rozenbottelolie of jojoba-olie helpen de huid te voeden en beschermen tegen vochtverlies. Breng een paar druppels aan na je moisturizer om je huid een extra beschermlaag te geven.
Serums met antioxidanten, zoals vitamine C, kunnen je huid beschermen tegen schade door vrije radicalen en helpen bij het behouden van een gezonde glow.

the ordinary rose hip olie

Tip:
The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Olie
Deze pure rozenbottelolie is rijk aan vitamine A en essentiële vetzuren, die de huid helpen regenereren, hydrateren en beschermen tegen vochtverlies.

Tip:
Estée Lauder Advanced Night Repair
Dit serum zit vol met antioxidanten en helpt de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen en veroudering, terwijl het je huidstructuur verbetert.

estee lauder advanced night repair

Lees ook: “Gids over huidserums: hoe kies je de juiste en waar moet je op letten?

Blijf een SPF gebruiken, zelfs in de herfst

Hoewel de zon minder fel lijkt in de herfst, kunnen UV-stralen nog steeds schade aanrichten. Voeg dus ook in je herfst skincare routine een dagelijkse zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30. Dit helpt niet alleen vroegtijdige huidveroudering te voorkomen, maar ook hyperpigmentatie en andere zonneschade. Kies een SPF die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt, en vergeet niet je hals en handen mee te nemen in je dagelijkse zonbescherming.

La roche posay SPF 50

Tip:
La Roche Posay Anthelios Invisible Spray SPF 50+
Een ultralichte breed-spectrum zonbescherming die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling zonder een vettig gevoel achter te laten.

Alternatief:
Eucerin Sun Gel-Crème Oil Control SPF 50+
Deze zonnebrandcrème biedt een uitstekende bescherming tegen zonnestralen en heeft een matterende werking, perfect voor de gecombineerde tot vette huid.

Eucerin Sun gel creme oil control spf

Bescherm je lippen en handen

Je lippen en handen krijgen vaak de volle laag van de koude en droge lucht in de herfst. Gebruik een voedende lippenbalsem met ingrediënten zoals sheaboter of bijenwas om barstjes te voorkomen. Voor je handen is een rijke handcrème onmisbaar, vooral na het wassen, om uitdroging te voorkomen. Overweeg ook om ‘s nachts een dikke laag crème aan te brengen en katoenen handschoenen te dragen voor een extra intensieve behandeling.

Burt's beewax lippenbalsem

Tip:
Burt’s Bees Beewax Lip Balm
Een 100% natuurlijke lippenbalsem met bijenwas en vitamine E, die je lippen langdurig voedt en beschermt tegen uitdroging.

Tip:
Palmer’s Shea Butter Formula Raw Shea Nourish Hand crème
Deze rijke handcrème met sheaboter biedt diepe hydratatie en beschermt je handen tegen uitdroging door de koude lucht, ideaal voor het herstellen van ruwe, droge handen.

Palmers shea hand creme

8 simpele stappen voor je herfst skincare routine

In het kort zijn hier de 8 stappen voor een basic Herfst skincare routine

  • Reinigen
    Gebruik een zachte reiniger om onzuiverheden en overtollige olie te verwijderen zonder je huid uit te drogen.
  • Exfoliëren (1-2 keer per week en optioneel)
    Verwijder dode huidcellen met een milde exfoliant om een doffe huid te voorkomen.
  • Toner
    Breng een hydraterende toner aan om de huid te verfrissen en voor te bereiden op de volgende stappen.
  • Serum
    Gebruik een serum met antioxidanten of hyaluronzuur om de huid te voeden en extra hydratatie of bescherming te bieden.
  • Oogcrème
    Breng een voedende oogcrème aan om de gevoelige huid rondom de ogen te hydrateren en fijne lijntjes te voorkomen.
  • Moisturizer
    Hydrateer met een rijkere crème om de huidbarrière te versterken en vocht vast te houden.
  • Zonnebrandcrème (overdag)
    Breng een SPF aan om je huid te beschermen tegen UV-straling, zelfs in de herfst.
  • Gezichtsolie (‘s nachts, optioneel)
    Sluit je routine af met een olie voor extra bescherming en voeding.

Met deze herfst skincare routine blijft je huid gehydrateerd, beschermd en gezond tijdens de koudere maanden.

Tot slot

Je huid heeft in de herfst extra zorg nodig, maar met de juiste herfst skincare routine kun je de effecten van het koude weer minimaliseren. Door je huid intensief te hydrateren, eventueel regelmatig mild te exfoliëren, een beschermende olie te gebruiken en zonnebrandcrème niet te vergeten, zorg je ervoor dat je huid stralend en gezond blijft in de overgang naar de winter. Vergeet vooral ook niet je lippen en handen te verzorgen: ze verdienen net zoveel aandacht!

herfst skincare routine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *