Je thuiswerkplek functioneel en comfortabel maken
Een functionele en comfortabele thuiswerkplek is een must als je veel vanuit huis werkt. Of je nu werkt aan de keukentafel of in een aparte kamer die is omgedoopt tot ‘kantoor’, werken in een omgeving waar je je prettig voelt, zorgt ervoor dat je productiever bent en je je beter kunt focussen.
Tips en inspiratie voor een efficiënte thuiswerkplek
In dit artikel geeft ik je tips en inspiratie voor een comfortabele en efficiënte thuiswerkplek. Een werkplek die goed georganiseerd is zodat jij je kunt concentreren op wat belangrijk is: je werk.
Want in de huidige wereld, waar flexibiliteit en connectiviteit de norm zijn, ben je bijna verplicht om je huis om te toveren tot multifunctionele omgeving. Waar leven, leren en werken naadloos in elkaar over gaan. Het creëren van een perfecte thuiswerkplek is niet langer een luxe, maar een noodzaak. Maar hoe richt je een ruimte in die niet alleen zorgt voor productiviteit en focus, maar die ook rust en balans brengt in je dagelijks leven?
Mix van comfort, productiviteit en een persoonlijke touch
Of je nu een doorgewinterde thuiswerker bent op zoek naar een frisse update of net bent begonnen met thuiswerken, in dit artikel leer je hoe je een ruimte kunt creëren die niet alleen dient als thuiswerkplek, maar een perfecte mix is van comfort, productiviteit en persoonlijke stijl.
Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Wanneer jij een aankoop doet naar aanleiding van een link op mijn website, dan kan het zijn dat ik hier een klein bedrag aan verdien. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar je helpt mij hiermee wel om mijn blog draaiende te houden en gratis info te kunnen blijven verstrekken. Klik hier voor de volledige privacy policy.
Waar moet je op moet letten om een prettige thuiswerkplek te maken?
Kies de juiste plek
Een efficiënte thuiswerkplek is meer dan alleen een bureau en een stoel. Het is een speciale ruimte die je helpt om in de juiste mindset te komen voor je werk, je productiviteit te verhogen en tegelijkertijd aangenaam en comfortabel te zijn.
De ruimte waar je werkt is in een ideale situatie een aparte ruimte waar je je kunt concentreren en ongestoord kunt werken. Als je geen aparte ruimte hebt, zoek dan een rustige plek in je huis die je kunt inrichten als thuiswerkplek. Bij voorkeur met veel natuurlijk licht en ver genoeg verwijderd van je dagelijkse huishoudelijke activiteiten om afleiding te minimaliseren.
Lees ook: “Werken vanuit huis: hoe vind je de juiste balans tussen werk en privé?“
Scheiding tussen werk en privé
Om een gezonde werk-privé balans te houden, is het belangrijk dat je een duidelijke scheiding hebt tussen je werk en privéleven. Zo voorkom je onnodig stress en het houdt je concentratievermogen hoog.
Maar wanneer het echt niet lukt om je werk voldoende van je privéleven te scheiden, zorg er dan voor dat je je werkspullen aan het einde van de werkdag kunt opbergen en je er in je privé tijd niet constant mee geconfronteerd wordt. Dat geldt ook andersom. Ben je aan het werk aan bijvoorbeeld de keukentafel, zorg er dan voor dat je geen rommel en andere afleidingen hebt liggen, zodat je je goed kunt focussen op je werk.
Investeer in ergonomisch meubilair
Wat is ergonomie? Dat is de wetenschap van het ontwerpen van een werkplek, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van de mens. Met andere woorden: je zorgt voor een comfortabele en veilige werkplek die de gezondheid en je welzijn bevorderen en de productiviteit verhogen. Waar moet je dan op letten?
Bureaustoel
Een ergonomische bureaustoel heeft een verstelbare zithoogte, zitdiepte en rugleuning, zodat je de stoel kunt aanpassen aan je lichaam. Je moet je voeten plat op de grond kunnen zetten en je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden houden. De rugleuning moet een natuurlijke kromming van je rug ondersteunen, vooral in de lendenstreek (onderrug).
Bureau
De hoogte van je bureau is ook belangrijk. Als je aan je bureau zit, moeten je ellebogen in een hoek van 90 graden rusten op het bureau. Als je een verstelbaar bureau hebt, kun je het bureau op de juiste hoogte instellen. Als je geen verstelbaar bureau hebt, kun je stoel- of voetsteunen gebruiken om de juiste houding te krijgen.
Monitor
Je monitor moet op ooghoogte zijn om te voorkomen dat je je nek naar beneden buigt. Dit kan door je monitor op een standaard te zetten of een monitorarm te gebruiken. De monitor moet ook op een comfortabele afstand staan, meestal op armlengte wanneer je je vingers uitstrekt vanaf je zitpositie.
Toetsenbord en muis
Een ergonomisch toetsenbord en muis kunnen helpen om de belasting van je handen en je pols te verminderen. Het toetsenbord moet zo geplaatst zijn dat je armen in een hoek van ongeveer 90 graden aan je zij hangen en je polsen in een neutrale positie zijn, niet gebogen naar boven of naar beneden. De muis moet dicht bij het toetsenbord liggen om overmatige beweging van de armen te vermijden.
Regelmatig pauzes
Langdurig zitten, zelfs in een ergonomische houding, kan belastend zijn voor je lichaam. Het is belangrijk om regelmatig kleine pauzes te nemen door op te staan, rond te lopen en te stretchen. Er zijn verschillende apps en softwareprogramma’s die je kunnen herinneren om pauzes te nemen.
– Focus To Do
– Focus 10
– Tomato timers
Ergonomie kan complex zijn omdat iedereen anders is en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Experimenteer en pas aan om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.
Lees ook: “Zelfzorg: hoe doe ik dat?“
Zorg voor de juiste apparatuur
Naast een betrouwbare computer en internetverbinding, kunnen ook andere apparaten zoals een externe monitor, toetsenbord en muis, en eventueel een goede koptelefoon met ruisonderdrukking je productiviteit verhogen.
Betrouwbare internetverbinding
Dit is de ruggengraat van je thuiswerkplek. Een snelle en betrouwbare internetverbinding is essentieel om zonder onderbrekingen te kunnen video vergaderen, bestanden te downloaden en uploaden en online samen te werken. Overweeg om te investeren in een hoogwaardige router en overweeg een bekabelde verbinding voor stabielere prestaties.
– Ziggo
– Odido
– Youfone
Computer hardware
Je hebt een computer nodig die krachtig genoeg is om je dagelijkse taken uit te voeren. Dit kan een desktop, een laptop of zelfs een tablet zijn, afhankelijk van je werk. Zorg ervoor dat je computer voldoende geheugen en opslagruimte heeft, evenals een processor die snel genoeg is om multitasking mogelijk te maken.
Zelf werk ik met de HP Pavilion All in One. Een computer en beeldscherm van 27 inch in één. Doordat er geen aparte systeemkast bij zit, scheelt dit ruimte op mijn bureau en het grote beeldscherm zorgt ervoor dat ik in meerdere programma’s tegelijkertijd kan werken omdat ik ze allebei op mijn scherm zie, zonder dat ik steeds moet switchen. Ook is deze computer krachtig genoeg om zwaardere programma’s tegelijkertijd te draaien. Deze computer heb ik nu drie jaar en ik ben nog steeds erg tevreden met zijn prestaties.
Extern beeldscherm, toetsenbord en muis
Als je met een laptop werkt, kan een extern beeldscherm de belasting van je ogen verminderen en je productiviteit verhogen door je meer schermruimte te geven. Door middel van een HDMI kabel kun je het externe beeldscherm gemakkelijk met je laptop koppelen. Je kunt er dan voor kiezen om het scherm van je laptop te ‘verlengen’ (dan werk je dus zowel op je laptop als op je externe beeldscherm). Of je dupliceert het scherm van je laptop naar je externe beeldscherm. Je kunt je laptop dan in principe dichtklappen en vanaf je externe beeldscherm werken. Een extern toetsenbord en muis kunnen ook bijdragen een betere ergonomie.
Lees ook: “De 6 beste laptops voor thuiswerken“
Software en apps
Er zijn veel software- en app opties die kunnen helpen bij taken zoals projectmanagement, tijdbeheer, communicatie en samenwerking. Enkele populaire keuzes zijn Slack voor teamcommunicatie, Trello of Asana voor projectmanagement, Google Workspace of Microsoft 365 voor productiviteit en bestandsindeling, en Zoom of Microsoft Teams voor videovergaderingen.
VPN
Als je met gevoelige informatie werkt, kan een VPN (Virtual Private Network) je internetverbinding beveiligen en ervoor zorgen dat je gegevens privé blijven.
Een VPN creëert een versleutelde tunnel voor je gegevens, beschermt je online identiteit door je IP-adres te verbergen en stelt je in staat openbare wifi-hotspots veilig te gebruiken. In Nederland kun je onder andere terecht bij VPN Nederland en NordVPN.
Ergonomische technologie
Dit kan variëren van een zit-sta bureau tot een ergonomische muis of toetsenbord. Deze items kunnen bijdragen aan je comfort en het risico op herhaalde stressblessures verminderen.
Geluidsonderdrukkende koptelefoon
Als je in een lawaaierige omgeving werkt, kan een koptelefoon met ruisonderdrukking je helpen om je te concentreren en duidelijker te communiceren tijdens video- of audiovergaderingen.
– Jabra Elite
– Jabra Evolve
– Sennheiser
Back-up oplossingen
Zorg altijd voor een back-up oplossing. Dit kan een externe harde schijf zijn of een Cloud gebaseerde service zoals Google Drive of Dropbox.
De technologie die je kiest is afhankelijk van je persoonlijke behoeften en voorkeuren, net als de eisen van je werk. Door de tijd te nemen om de juiste technologie voor je thuiswerkplek te kiezen, kun je een thuiswerkplek creëren die niet alleen comfortabel en productief is, maar ook goed aansluit bij je dagelijkse werk.
Houd je thuiswerkplek georganiseerd
Een schone en georganiseerde thuiswerkplek helpt om je geest helder en gefocust te houden. Daarnaast kan het ook stress verminderen door het vermijden van onnodige afleiding en tijdsverspilling. Maak gebruik van opbergoplossingen zoals ladeblokken, bestandsorganisatoren en pennenhouders om je werkplek netjes functioneel te houden.
Richt je thuiswerkplek in
Kies een specifieke plek in je huis die alleen voor werk wordt gebruikt. Dit helpt je om de scheiding tussen werk en privé te houden en maakt het gemakkelijker om je te concentreren op wat je moet doen.
Minimaliseer rommel
Zorg dat je niet te veel onnodige spullen op je bureau hebt liggen. Zoals stapels papier en notitieboekjes, lege koffiemokken en persoonlijke spullen. Een opgeruimd bureau leidt tot een opgeruimde geest.
Gebruik opbergruimte
Gebruik laden, planken en opbergdozen om je spullen netjes op te bergen. Zo houd je je bureau vrij voor het werk dat je moet doen en houd alleen je benodigdheden binnen handbereik. Denk bijvoorbeeld aan een ladesysteem voor al je A4 documenten en waar je ook verschillende bureau-accessoires in kwijt kan. Of een leuke metalen trolley voor onder je bureau, dat staat ook nog eens stijlvol. Een open wandkast met vakken geeft een verfijnde uitstraling aan je thuiswerkplek.
Organiseer je kabels
Losse kabels creëren niet alleen een doolhof, maar ze leiden ook af en kunnen zelfs een veiligheidsrisico vormen. Gebruik kabelbinders, kabelhouders of een kabelbeheersysteem om je kabels georganiseerd en uit het zicht te houden.
Maak gebruik van digitale tools
Wanneer je documenten en bestanden digitaal hebt, zorgt dit voor minder fysieke rommel op je bureau. Apps voor notities, taakbeheer en bestandsopslag maken het gemakkelijker om je werk georganiseerd te houden.
Stel een systeem in voor je papierwerk
Als je wel veel met papieren documenten werkt, stel dan een systeem in om ze te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan bestandsmappen, een labelmaker, en bakken voor inkomende en uitgaande papieren.
Plan regelmatig opruimmomenten in
Neem aan het einde van elke werkdag een paar minuten de tijd om je bureau op te ruimen en voor te bereiden op de volgende dag. Dit helpt je om met een schone lei te beginnen en draagt ook bij aan een goede afsluiting van je werkdag.
Voeg persoonlijke accenten toe
Hoewel je werkplek voornamelijk functioneel moet zijn, kan het toevoegen van een paar persoonlijke accenten echt helpen om de ruimte aangenamer te maken. Dit kan een schilderij zijn of foto’s, een kamerplant of wat leuke accessoires. Het is jouw ruimte, en het weerspiegelen van je persoonlijkheid in de inrichting draagt bij aan je tevredenheid en productiviteit.
Kies je stijl
Of je nu houdt van een minimalistische, moderne, rustieke, industriële of een andere stijl, met je bureau en andere meubels kun je je persoonlijke stijl laten zien. Je moet je comfortabel en gelukkig voelen in je werkruimte.
Lees ook: “Maak van je huis een thuis: 40 must-haves waar je gelukkig van wordt“
Voeg kleur toe
Kleur kan een grote invloed hebben op je stemming en productiviteit. Je kunt een muur verven, of kleur toevoegen aan je meubels, accessoires, of een kunstwerk aan de muur. Kies kleuren die je energie geven en je helpen focussen, zoals blauw voor rust en concentratie, geel voor creativiteit en optimisme, of groen voor balans en kalmte.
Planten
Planten maken een ruimte levendiger, verbeteren de luchtkwaliteit en kunnen zelfs stress verminderen. Kies planten die gedijen in de lichtomstandigheden van je werkplek.
Foto’s en persoonlijke spullen
Het toevoegen van foto’s of spullen die een speciale betekenis voor je hebben, kan je werkplek huiselijker en aangenamer maken.
Kunst
Kunst kan je inspireren, je creativiteit stimuleren en gewoon de ruimte mooier maken. Dit kan variëren van posters of prints tot originele schilderijen of sculpturen, afhankelijk van je smaak en budget.
Comfortabele stoel
Investeer in een stoel die niet alleen ergonomisch is, maar ook past bij je stijl en de rest van je inrichting.
Muziek
Als je het type persoon bent dat beter werkt met achtergrondgeluid, investeer dan in een goede bluetooth speaker en zet je favoriete Spotify playlist aan.
Vergeet de verlichting niet
Goede verlichting is belangrijk om vermoeidheid van je ogen te voorkomen. Onvoldoende of slecht geplaatste verlichting veroorzaakt vermoeidheid van je ogen, hoofdpijn en een vermindering van je energie- en concentratieniveau. Als je niet voldoende natuurlijk licht hebt, zorg dan voor genoeg kunstlicht. Denk bijvoorbeeld aan een bureaulamp met een daglichtfunctie.
Natuurlijk licht
Natuurlijk licht is de meest comfortabele vorm van verlichting voor je ogen en draagt ook bij aan je algehele welzijn. Als het mogelijk is, richt dan je werkplek zo in dat je zoveel mogelijk natuurlijk licht krijgt. Probeer je bureau bij een raam te plaatsen, maar let op dat je je computerscherm zo neerzet dat er geen direct zonlicht op schijnt, want dan gaat je scherm spiegelen en zie je niks meer op je scherm.
Taakverlichting
Dit is gerichte verlichting die je gebruikt voor een specifieke taak, zoals lezen of schrijven. Een verstelbare bureaulamp is ideaal voor taakverlichting omdat je deze kunt richten waar je het nodig hebt en het lichtniveau kunt aanpassen aan de taak.
Omgevingsverlichting
Dit is de algemene verlichting in de kamer. Denk aan een dimbare plafondlamp, een vloerlamp of wandlampen.
Lichtkwaliteit
De kleur van de verlichting heeft ook impact op je comfort en productiviteit. Warm licht (geel/oranje) is ontspannend en prettig voor de late namiddag en avond. Koel licht (wit/blauw) is stimulerend en beter geschikt voor de ochtend of vroege namiddag.
Verlichtingspositie
Om verblinding en schaduw te voorkomen, moet je de verlichting op een strategische plek zetten. Als je rechtshandig bent, plaats dan je bureaulamp aan de linkerkant van je werkruimte om te voorkomen dat je hand voor schaduw zorgt op je werk. En als je linkshandig bent, dan doe je het tegenovergestelde.
Regelmatig pauzes
Net als bij ergonomie, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om je ogen rust te geven, vooral als je langdurig naar een scherm kijkt. Kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden naar iets op ongeveer 5 á 6 meter afstand.
Conclusie
Het creëren van een perfecte thuiswerkplek is belangrijk voor een productieve en comfortabele werkomgeving. Door te zorgen voor een goede ruimte, ergonomische meubels voldoende natuurlijk licht, kom je al een heel eind. Met wat persoonlijke items kun je eigen draai geven aan een gezellige maar functionele werkplek. Ik hoop dat ik je met deze tips goed op weg heb geholpen en inzicht heb kunnen geven om jouw eigen perfecte thuiswerkplek te maken.
Lees ook: “De beste deal met vakantievergelijkers“